Είσαι άνω των 65 ή άνω των 80; Δες πώς θα ανανεώνεις το δίπλωμά σου. Χωρίς καθυστερήσεις πραγματοποιείται η διαδικασία ανανέωσης τω...
Είσαι άνω των 65 ή άνω των 80; Δες πώς θα ανανεώνεις το δίπλωμά σου.
Χωρίς καθυστερήσεις πραγματοποιείται η διαδικασία ανανέωσης των αδειών οδήγησης για τους πολίτες άνω των 80 ετών, καθώς μετά την εδραίωση της εφαρμογής του νέου συστήματος εδώ και έναν χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετούνται από συμβεβλημένους γιατρούς με τη Διεύθυνση Μεταφορών και όχι από δευτεροβάθμιες ιατρικές επιτροπές, όπως στο παρελθόν.
Όπως αναφέρει ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανατολική Θεσσαλονίκη, "οι προηγούμενες διαδικασίες ήταν χρονοβόρες και υπήρχε μεγάλη αναμονή, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σε όλη την Ελλάδα περίμεναν 12.500 άτομα να αναθεωρήσουν τις άδειες οδήγησης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πέρσι το καλοκαίρι 3.500 άνθρωποι στην Κεντρική Μακεδονία περίμεναν να περάσουν από επιτροπή".
Ο Κώστας Πάλλας διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι από τις 8 Νοεμβρίου του 2016, οπότε το σύστημα άλλαξε, οι πολίτες άνω των 80 ετών εξετάζονται από γιατρούς τεσσάρων ειδικοτήτων (παθολόγο, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο και νευρολόγο - ψυχίατρο) γεγονός που διασφαλίζει ακόμη περισσότερο την ασφαλή οδήγηση.
"Στο παρελθόν οι ενδιαφερόμενοι εξετάζονταν μόνο από δύο γιατρούς ενώ, λόγω της μεγάλης αναμονής, πολλοί ήταν εκείνοι που οδηγούσαν το αυτοκίνητό τους χωρίς να έχουν την άδεια σε ισχύ" προσθέτει.
Σημειώνεται ότι η ανανέωση της άδειας για τους άνω των 80 ετών ισχύει για δύο χρόνια ενώ σε περίπτωση που ένας από τους τέσσερις γιατρούς γνωμοδοτήσει αρνητικά, τότε δεν εκδίδεται η άδεια και ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης σε έναν χρόνο.
Για τους πολίτες μέχρι τα 65 δεν απαιτείται ανανέωση άδειας, ενώ για εκείνους άνω των 65, προβλέπεται η εξέταση από δύο γιατρούς (οφθαλμίατρο και παθολόγο) και η ισχύς της άδειας διαρκεί τρία χρόνια.
Αυτές είναι οι πέντε βασικές αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης!
Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που αναμένεται να ισχύσουν στις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης.
Από εδώ και στο εξής τίποτα δεν θα είναι όπως το γνωρίζαμε, καθώς τα πάντα ψηφιοποιούνται και η τεχνολογία βρίσκεται πλέον στη διάθεση του εξεταστή, ώστε με αυτόν τον τρόπο να «πολεμηθεί» η μέθοδος του «λαδώματος».
Εξεταστής και υποψήφιος οδηγός δεν θα έχουν καμία επαφή, ενώ κάμερες και ακουστικά θα επιστρατευτούν για το πρακτικό μέρος της διαδικασίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων γίνεται υποχρεωτική ώστε οι νέοι οδηγοί να λαμβάνουν επαρκώς τις βασικές γνώσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ).
Ποιες είναι οι πέντε βασικές αλλαγές
Εκτός από το έλεγχο για την υποχρεωτική παρακολούθηση των πρακτικών και των θεωρητικών μαθημάτων θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία των εξετάσεων.
- Τα οχήματα των σχολών οδήγησης θα αποκτήσουν υποχρεωτικά κάμερες και ακουστικά.
- Την ώρα της εξέτασης μαζί με τον υποψήφιο οδηγό θα βρίσκεται στο αυτοκίνητο μόνο ο εκπαιδευτής και κανείς άλλος.
- Τις κινήσεις του οδηγού θα βλέπουν μέσω κάμερας οι εξεταστές και θα του δίνουν εντολές μέσω του ακουστικού.
- Οι εξεταστές θα βρίσκονται σε ειδικό χώρο όπου θα υπάρχει δυνατότητα λήψης της εικόνας από το αυτοκίνητο και ομιλίας μέσω μικροφώνου για τις εντολές προς τον εξεταζόμενο.
- Μέχρι το τέλος του 2019 οι σχολές οδήγησης θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει στους χώρους τους ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου μέσω του οποίου θα ελέγχεται η διαδικασία και η παρακολούθηση των μαθημάτων.