Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Σαν σήμερα: Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν με ατομική βόμβα το Ναγκασάκι

Στις 9 Αυγούστου του 1945, η ρίψη ατομικής βόμβας στο Nαγκασάκι τρεις μόλις ημέρες μετά την πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, ήταν κα...

Σαν σήμερα: Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν με ατομική βόμβα το Ναγκασάκι

Στις 9 Αυγούστου του 1945, η ρίψη ατομικής βόμβας στο Nαγκασάκι τρεις μόλις ημέρες μετά την πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, ήταν και η τελευταία πράξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ΗΠΑ είχαν κατασκευάσει την πρώτη ατομική βόμβα μόλις τον Ιούνιο του ίδιου έτους και αποφάσισαν να πλήξουν την Ιαπωνία με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο που πολλοί θεώρησαν τουλάχιστον υπερβολικό, αν όχι απαράδεκτο. Βέβαια, με αυτή την κίνηση, οι ΗΠΑ δήλωσαν εμφατικά ποιος θα είναι το αφεντικό από εδώ και πέρα.

Το καλοκαίρι του 1945, ο πόλεμος την Ευρώπη είχε τελειώσει. Όμως η Ιαπωνία αρνούνταν να παραδοθεί. Στις 22 Ιουνίου, οι ΗΠΑ μπορεί να κατέλαβαν την Οκινάβα, όμως οι απώλειές τους ήταν τεράστιες. Ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν καθόταν σε αναμμένα καρφιά, καθώς τα σημάδια έδειχναν πως οι πεισματάρηδες Αμερικανοί και Ιάπωνες, βάδιζαν προς έναν μακροχρόνιο πόλεμο, με τα θύματα του Β’ παγκοσμίου Πολέμου να αυξάνονται κι άλλο.


Ο στρατηγός Καρλ Σποτς που ήταν ο αρχηγός της αεροπορίας του Ειρηνικού πρότεινε στον Τρούμαν να ρίξουν ατομική βόμβα, πάνω από μια ιαπωνική πόλη και μάλιστα πυκνοκατοικημένη. Η πολιτική ηγεσία έδωσε τελικά το «πράσινο φως». Οι ηγεσία του στρατού επέλεξε αρχικά την Χιροσίμα ως στόχο. Ο σμήναρχος Πολς Τίμπετς, ειδικά εκπαιδευμένος για μια τέτοαι επιχείρηση, ανέλαβε να ρίξει την πρώτη βόμβα με το αεροσκάφος «Enola Gay».


Στις 6 Αυγούστου, στις 8.15 το πρωί, απελευθέρωσε την πρώτη βόμβα η οποία εξερράγη 600 μέτρα πάνω από την Χιροσίμα. Το ωστικό κύμα σε συνδυασμό με την θερμότητα ισοπέδωσε τα πάντα σε ακτίνα 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σκοτώθηκαν επί τόπου, 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι. 13.000 ήταν οι αγνοούμενοι ενώ περίπου 10.000 ήταν οι τραυματίες. Κι όσοι επέζησαν έζησαν μια μαρτυρική ζωή, πεθαίνοντας τελικά από καρκίνο.

Η Ιαπωνία όμως δεν συνέλαβε το μέγεθος της καταστροφής και της απειλής. Συνέχισε έτσι τις πολεμικές της επιχειρήσεις, αν και ζήτησε την βοήθεια της Μόσχας. Ο Στάλιν όμως ήξερε πως δεν μπορούσε να βοηθήσει. Γι’ αυτό έκανε το αντίθετο. Κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία και εισέβαλε με τον «κόκκινο στρατό» στην Μαντζουρία. Οι Αμερικανοί θα έκαναν τα πάντα για να τελειώσει ο πόλεμος και μάλιστα από τους ίδιους.


Το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου, έριξαν και την δεύτερη ατομική βόμβα, αυτή την φορά στην Πόλη του Ναγκασάκι. Οι νεκροί έφτασαν τους 36.000, ενώ οι τραυματίες του 40.000. Τα κτίρια της πόλης καταστράφηκαν ολοσχερώς σε ακτίνα 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Οι Ιάπωνες μετά το δεύτερο χτύπημα κατάλαβαν πως δεν μπορούν να τα βάλουν με το νέο όπλο των Αμερικανών. Την επόμενη κιόλας μέρα, η Ιαπωνία ξεκίνησε την διαδικασία παράδοσής της, η οποία τελείωσε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945.