Η έπαρση της σημαίας με τους μαθητές να ψάλλουν παράλληλα τον εθνικό ύμνο δεν περιλαμβάνεται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείω...
Η έπαρση της σημαίας με τους μαθητές να ψάλλουν παράλληλα τον εθνικό ύμνο δεν περιλαμβάνεται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων ενώ καταργείται και ο χαρακτηρισμός στο απολυτήριο της διαγωγής.
Στο άρθρο 13 παράγραφος 5 β του ΠΔ 201/98 (υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης) προβλεπόταν πως «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από τον σύλλογο των διδασκόντων. Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται: (1) την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας), (2) στις εθνικές επετείους και στις τοπικές εορτές, (3) όταν κρίνεται σκόπιμο από τον σύλλογο των διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».
Στο ΠΔ Γαβρόγλου, στο άρθρο 3 παράγραφος 7 ορίζεται μόνο ότι «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».
Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για κατάργηση της αναγραφής της διαγωγής στα απολυτήρια.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Kανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των µαθητών δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, ιδίως στα απολυτήρια, καθώς και τα αποδεικτικά απόλυσης, τα αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών», ενώ για μαθητές που φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, τα πιστοποιητικά αυτά θα εκδίδονται εφεξής χωρίς την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, με ερωτήσεις 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν το συγκεκριμένο θέμα και ζητούσαν απαλοιφή του όρου.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν προέβλεπε ούτε την πρωινή προσευχή και επεστράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί ετίθετο θέμα αντισυνταγματικότητας.