Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

«Σκλάβοι» από τη Β. Κορέα φτιάχνουν τα γήπεδα στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Μια νέα έκθεση αναφέρει πως πολλοί μετανάστες από τη Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζουν αισχρές συνθήκες εργασίας κατά την κατασκευή γηπέδων ...

«Σκλάβοι» από τη Β. Κορέα φτιάχνουν τα γήπεδα στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Μια νέα έκθεση αναφέρει πως πολλοί μετανάστες από τη Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζουν αισχρές συνθήκες εργασίας κατά την κατασκευή γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Οι αναφορές προέκυψαν αρχικά από το Νορβηγικό ποδοσφαιρικό περιοδικό 'Josimar', το οποίο αναφέρει ότι οι συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ανέγερση γηπέδων και λοιπών έργων, παραπέμπουν σε εικόνες δουλείας.

Σύμφωνα με ανθρώπους που ρωτήθηκαν από το ‘Josimar’, πολλοί μετανάστες της Αγίας Πετρούπολης προσφέρθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «όλο το εικοσιτετράωρο» με αντάλλαγμα 10 δολάρια την μέρα.

Μάλιστα πολλοί δήλωσαν πως πληρώνονται ακόμη λιγότερο από αυτό το ποσό, ενώ επεσήμαναν πως ζουν σε αποθήκες έξω από το Zenit Arena. Επιπλέον, οι εργάτες είναι υπό συνεχή επιτήρηση.

«Είναι σαν ρομπότ» ανέφερε μια πηγή στο Josimar, «το μόνο που κάνουν είναι να δουλεύουν ασταμάτητα. Από τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, κάθε μέρα. Δεν έχουν ποτέ ρεπό. Είναι πολύ καλοί εργάτες αλλά μοιάζουν δυστυχισμένοι».

Η πλειονότητα αυτών των εργατών κατάγεται από την Βόρεια Κορέα και όπως οι περισσότεροι μετανάστες εργάτες, είναι αρκετά φτωχοί, και έχουν δεχτεί ένα συμβόλαιο που τους αναγκάζει να δουλεύουν υπό κάκιστες συνθήκες για πάρα πολλές ώρες την μέρα.

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Olga Tseitlina είπε στο Josemar πως «τα διαβατήρια τους έχουν κατασχεθεί, πράγμα το οποίο τους κάνει και επισήμως σκλάβους. Ξέρουν ότι αν παραπονεθούν, θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά από άλλους εργάτες μετανάστες. Ένας Ουζμπέκος εργάτης ξέρει πως έχει περιθώριο να παραπονεθεί και ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες γι’αυτόν ή την οικογένεια του».

Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι εργάτες της Βόρειας Κορέας – που σύμφωνα με τους ειδικούς αγγίζουν τους 100.000 ανθρώπους- δίνουν στην χώρα τους ένα ποσό της τάξης των 2 δις. δολαρίων από τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η δικηγόρος περιέγραψε την περίπτωση ενός πελάτη της: «Διατάχθηκε από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να δουλέψει στην βιομηχανία ξυλείας σε ένα μικρό χωρίο στο Ανατολικό μέρος της Ρωσίας. Του είπανε πως ήταν το καθήκον του να βοηθήσει την πατρίδα του και πως μόνο έτσι θα ωφελούσε αυτόν και την οικογένεια του».

Προσφάτως, οι αρμόδιοι της FIFA παραδέχτηκαν πως οι κατηγορίες του περιοδικού δεν ήταν εντελώς αβάσιμες.

Ο πρόεδρος Gianni Infantino έγραψε σε ένα γράμμα του πως υπήρξε ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διάρκεια των έργων που λαμβάνουν χώρα στο γήπεδο της Αγίας Πετρούπολης, και ότι πολλοί εργάτες που ήρθαν από άλλες χώρες βιώνουν «συχνά αποκρουστικές» συνθήκες εργασίας.