Όσοι υπηρετούμε τη δημόσια εκπαίδευση είμαστε ίσοι μεταξύ μας; Μη βιαστείς να πεις ναι πριν διαβάσεις παρακάτω. Στο σχέδιο νόμου π...
Όσοι υπηρετούμε τη δημόσια εκπαίδευση είμαστε ίσοι μεταξύ μας; Μη βιαστείς να πεις ναι πριν διαβάσεις παρακάτω.
Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για την επιλογή των Διευθυντών σχολικών μονάδων, διαβάζουμε τα εξής:
Άρθρο 1
7.β) Ή περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν.3848/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4327/2015 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι υποψήφιοι διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. για τις θέσεις του συνόλου των σχολικών μονάδων ή Ε.Κ. της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης όπου ανήκουν οργανικά ή όπου ανήκει η σχολική μονάδα ή Ε.Κ. όπου υπηρετούν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, µε σειρά προτίμησης»
Ας πάρουμε τώρα μία υποθετική περίπτωση. Εκπαιδευτικός με 20 χρόνια υπηρεσίας, έχει οργανική θέση στην Ξάνθη, αλλά ο τόπος μόνιμης κατοικίας του είναι στην Κατερίνη.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν ειδικότητες που τη μετάθεση στον τόπο συμφερόντων τους τη βλέπουν μόνο με το κυάλι. Σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να πάρουν ακόμα και απόσπαση.
Ας επιστρέψουμε όμως στον φίλο μας. Ούτε αυτός κατάφερε να πάρει απόσπαση. Έχει πολλά μόρια (να φαν κι οι κότες), τόσο από προϋπηρεσία όσο και από τυπικά προσόντα. Θα μπορούσε χαλαρά να γίνει διευθυντής σε όποιο σχολείο της Πιερίας θέλει, πλην όμως δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ξάνθη.
Συνάδελφός του στο ίδιο σχολείο και συντοπίτης του, έχει λιγότερα μόρια, όμως έχει μακρύτερη γλώσσα και κατάφερε την τρέχουσα χρονιά να αποσπαστεί στην Πιερία. Αυτός όχι μόνο δικαιούται να υποβάλλει τα χαρτιά του για διευθυντής, αλλά, στην περίπτωση που τα καταφέρει, δεν θα ξαναχρειαστεί για τα επόμενα τρία χρόνια να ξαναχρησιμοποιήσει τη γλώσσα του για να παίρνει αποσπάσεις.
Πάμε όμως και σε έναν τρίτο εκπαιδευτικό από το ίδιο σχολείο. Αυτός το σκέφτηκε αλλιώς. «Αφού δεν μπορώ να πάρω απόσπαση στην Πιερία, δεν κάνω μία αίτηση για το εξωτερικό; Πού ξέρεις καμιά φορά;»
Πράγματι πήρε την απόσπαση για Νότια Αφρική και περιχαρής έφυγε στα ξένα, περιμένοντας μια ευκαιρία για να γυρίσει πίσω. Εκεί στα ξένα διαβάζει το σχέδιο νόμου και παθαίνει εγκεφαλικό. Μπορεί να γίνει διευθυντής μόνο στην Ξάνθη ή στους Ζουλού!
Ακόμα χειρότερα. Στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε:
6. ζ) Η περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3848/2010, όπως τροποποιήθηκε µε την παρ. 4Α του άρθρου 46 του ν. 4351/2015, αντικαθίσταται ως εξής:
«... Πρακτικό για την προσωπικότητα του υποψηφίου δντη σχ μονάδας .... που υπηρετούν ωστόσο σε σχολική μονάδα ή Ε.Κ της Ελληνικής επικράτειας, ή γνώμη παρέχεται από μόνιμους εκπαιδευτικούς ή μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ που είναι μέλη του συλλόγου διδασκόντων που ο υποψήφιος υπηρετεί κατά το χρόνο επιλογής του».
Μ’ άλλα λόγια, αν υπηρετείς στο εξωτερικό, ούτε πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων δεν μπορείς να έχεις για να υποστηρίξεις την υποψηφιότητά σου.
Εντάξει. Καταλαβαίνουμε ότι όλα γίνονται βιαστικά και στο πόδι. Αν έχεις δυο θητείες σ’ ένα σχολείο δεν μπορείς να είσαι υποψήφιος στο σχολείο αυτό … εεε … όχι όχι τελικά μπορείς να είσαι.
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Αν δεν θέλετε να βγει και αυτός ο νόμος αντισυνταγματικός, δώστε ίσες ευκαιρίες σε όλους και δικαίωμα να δηλώσουν ένα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ της επιλογής τους, ανεξάρτητα από το πού υπηρετεί ο καθένας.
Γιώργος Βαρδακώστας