Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού

Καλιφόρνια  Η τακτική λήψη ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες από την πλέον κοινή μορφή  καρκίνου ...

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού

Καλιφόρνια 

Η τακτική λήψη ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες από την πλέον κοινή μορφή  καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου «City of Hope» στο Ντουάρτε της Καλιφόρνιας υποστηρίζει ότι η λήψη ασπιρίνης σε μικρή δόση τρεις φορές την εβδομάδα μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο HR-θετικού/HER2-αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγμα γυναικών που είχαν λάβει μέρος στην διαρκή μελέτη California Teachers Study, που ξεκίνησε το 1995 με 133.000 γυναίκες που απασχολούνταν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Καλιφόρνιας.

Το 2005, πάνω από 57.000 απάντησαν σε ερωτήσεις για τη λήψη ασπιρίνης και άλλων φαρμάκων, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, τη λήψη ορμονικής θεραπείας, αλκοόλ, για το πόσο αθλούνταν αλλά και για το ύψος και το βάρος τους. Έως το 2013, σχεδόν 1.500 είχαν εκδηλώσει διηθητικό καρκίνο του μαστού.

Γενικά, η χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου μαστού κατά 16%, αλλά το σημαντικότερο ήταν η μείωση κατά 20% των πιθανοτήτων εκδήλωσης  HR-θετικού/HER2-αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Δεν προστατεύει η συνήθης δοσολογία

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν προστατευτική σχέση με τη συνήθη δοσολογία ασπιρίνης ή την ιβουπροφαίνη και γενικώς με άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη είναι καλύτερη από την κανονική, οι επιστήμονες εικάζουν ότι «παίρνουμε τη συνήθη δοσολογία σποραδικά για πόνους, όπως η κεφαλαλγία, ενώ η μικρή δόση λαμβάνεται καθημερινά για καρδιοπροστασία».

Επίσης, η ασπιρίνη μειώνει τη φλεγμονή αλλά δρα παράλληλα ως ήπιος αναστολέας αρωματάσης, δηλαδή όπως οι αναστολείς αρωματάσης που χορηγούνται κατά του ορμονοθετικού καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, διότι μειώνουν τα οιστρογόνα που κυκλοφορούν στο αίμα και τα οποία πυροδοτούν την εκδήλωση του καρκίνου.