Η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει σε τεράστιο βαθμό να αντλήσει παγκόσμιους πόρους για την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων, παρά τ...
Η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει σε τεράστιο βαθμό να αντλήσει παγκόσμιους πόρους για την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων, παρά το γεγονός ότι είναι μια μικρή χώρα που έχει απομονωθεί από τα περισσότερα κράτη στον κόσμο.
Η οικονομική επιρροή της Βόρειας Κορέας είναι μικρή -η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η γείτονάς της είχε ακαθάριστο εθνικό εισόδημα το 2015, 30 δισεκατομμύρια δολ, μόλις 2,2% αυτού της Νότιας Κορέας.
Αλλά η Βόρεια Κορέα ξοδεύει περίπου ένα 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της σχετικά με τα όπλα.
Οι 5 πηγές χρηματοδότησης
Αυτές είναι 5 πηγές χρηματοδότησης της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τους αναλυτές του CNBC:
1. Κίνα
Περίπου τα τρία τέταρτα των συναλλαγών της Βόρειας Κορέας είναι με την γειτονική της Κίνα, σύμφωνα με την CIA. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη υψηλότερα.
Μια κατάρρευση της Βόρειας Κορέας είναι πιθανό να έστελνε πρόσφυγες προς την οικονομικά αδύναμη βορειοανατολική περιοχή της Κίνας, μια κατάσταση που το Πεκίνο θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει.
2. Υπεράκτια καταναγκαστική εργασία
Βορειοκορεάτες εργάτες που δουλεύουν καταναγκαστικά σε Κίνα και Ρωσία δίνουν στην Πιονγκγιάνγκ μετρητά που τα χρειάζεται απεγνωσμένα, όπως δήλωσε ανώτερος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο.
3. Πωλήσεις όπλων
Η οικονομία της Βόρειας Κορέας βασίζεται κυρίως στις στρατιωτικές συμφωνίες, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τις εξαγωγές που κάνει σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
4. Παράνομα φάρμακα και ναρκωτικά
Η Βόρεια Κορέα έχει «μια μεγάλη παράνομη βιομηχανία φαρμάκων», δήλωσε ο Robert Manning, ανώτερος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο.
«Έχω δει δείγματα της Βόρειας Κορέας σε πειρατικά Viagra που μοιάζουν πολύ αυθεντικά. Είναι μια σημαντική πηγή σκληρoύ νομίσματος.»
5. Διαδικτυακό έγκλημα
Η Βόρεια Κορέα ήταν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες πίσω από μια κυβερνοκλοπή 81 εκατομμυρίων δολαρίων από κεφάλαια του Μπανγκλαντές στη Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ της Νέας Υόρκης πέρυσι.
Πηγή
Πηγή