Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Χριστιανικές μειονότητες υπό διωγμό

Αν και στον δυτικό κόσμο αποτελούν πλειοψηφία, σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου οι χριστιανοί αποτελούν μειονότητα. Συχνά έρχονται αντ...

Χριστιανικές μειονότητες υπό διωγμό

Αν και στον δυτικό κόσμο αποτελούν πλειοψηφία, σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου οι χριστιανοί αποτελούν μειονότητα. Συχνά έρχονται αντιμέτωποι με σκληρές διώξεις, καταπίεση και ευρύτατους περιορισμούς.

Οι αιματηρές επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο την Κυριακή των Βαΐων προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό. Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στον δυτικό κόσμο, οι χριστιανοί σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο αποτελούν μειονότητα και συχνά στόχο επιθέσεων, διώξεων και καταπίεσης. 

Στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένταση στις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων, μολονότι επί αιώνες συνυπήρχαν ειρηνικά. Από πέρυσι μόνο έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά ισλαμιστικών επιθέσεων ιδίως κατά της κοπτικής μειονότητας, με δεκάδους ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Ειδικά το Ισλαμικό Κράτος που έχει υπό τον έλεγχό του τη χερσόνησο του Σινά εξαπολύει κάθε τόσο απειλές κατά χριστιανών μέσω προπαγανδιστικών βίντεο. 

Η περίπτωση της Αιγύπτου δεν είναι μοναδική. Κίνδυνο διώξεων, επιβολής περιορισμών και φυλακίσεων αντιμετωπίζουν χριστιανικές μειονότητες και στο Αφγανιστάν, την Κίνα, την Ινδονησία, τη Β. Κορέα, το Ιράκ, το Ιράν και φυσικά στην εμπόλεμη Συρία.

Από το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν ως την Κίνα και τη Β. Κορέα

Iσχυρά μέτρα ασφαλείας στις κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου
μετά την πρόσφατη αιματηρή επίθεση

Στο Αφγανιστάν μένουν πλέον λίγοι χριστιανοί, κι αυτό διότι υπέστησαν μαζικές διώξεις από το ακραίο καθεστώς των Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001. Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, το 2009 ο πραγματικός αριθμός των χριστιανών ήταν εντελώς ασαφής. Κυμαινόταν μεταξύ 500 έως 8.000. Πολλοί κρύβονταν, άλλοι δεν δήλωναν το πραγματικό θρήσκευμά τους ή άλλαζαν πίστη. Πολλά από τα θύματα της βίας των Ταλιμπάν ήταν χριστιανοί υπήκοοι ξένων χωρών, μέλη ανθρωπιστικών αποστολών.

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση και στην Κίνα. Στην αχανή ασιατική χώρα οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν διαρκώς προβλήματα. Οι ακριβείς αριθμοί και εδώ είναι ασαφείς, ενώ ενίοτε γίνεται λόγος για έως και 80 εκατομ. χριστιανούς. Η ελευθερία του θρησκεύματος είναι υπό περιορισμό, δεδομένου ότι το κομμουνιστικό καθεστώς έχει υπό τον έλεγχό του τη θρησκεία. Καθολικοί και προτεστάντες έχουν οργανώσει ιδιότυπες εκκλησίες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και δεν αναγνωρίζονται διεθνώς. Πολλοί χριστιανοί αναγκάζονται να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους και σπίτια για να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα σχεδόν 20 εκατομ. χριστιανών της μουσουλμανικής Ινδονησίας των 250 εκατομ. κατοίκων. Αν και μέχρι πρότινος υπήρχε ανεκτικότητα προς άλλα θρησκεύματα, τα τελευταία χρόνια το ισλαμιστικό μέτωπο, που κερδίζει ολοένα έδαφος, στρέφεται εναντίον των χριστιανών. 

Για τη Βόρεια Κορέα, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν πολλά δημοσιευμένα στοιχεία. Σύμφωνα με μετρήσεις του Κορεατικού Συνδέσμου Χριστιανών (KCF) υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 14.000 χριστιανοί, κυρίως καθολικοί και προτεστάντες, σε σύνολο 25 εκατομ. κατοίκων. Σύμφωνα με καταγγελίες της διεθνούς ΜΚΟ Open Doors, χιλιάδες χριστιανοί έχουν σταλεί σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Η σκληρή καθημερινότητα σε Ιράκ, Ιράν, Συρία

Χριστιανικό μοναστήρι έξω από την πόλη Χομς.
Καταστράφηκε ολοσχερώς από δυνάμεις του ISIS

Για πολλούς αιώνες οι χριστιανοί αποτελούσαν συστατικό στοιχείο της ιρακινής κοινωνίας. Ωστόσο εδώ και χρόνια υφίστανται διώξεις και πολλοί έχουν τραπεί σε φυγή. Η χριστιανική μειονότητα του Ιράκ συρρικνώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Όσοι έχουν απομείνει στη χώρα ζουν με τον διαρκή φόβο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Πολλοί έχουν σκοτωθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, άλλοι έχουν βασανιστεί, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο καταστροφής των περιουσιών τους. Η πολιτική ζωή της χώρας μονοπωλείται παραδοσιακά από σουνίτες και σιίτες, με τους χριστιανούς να μην τυγχάνουν πολιτικής εκπροσώπησης. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται στο γειτονικό Ιράν. Οι χριστιανοί πολίτες ανέρχονται σε περίπου 100.000, με την πλειοψηφία να ανήκει στην αποστολική εκκλησία της Αρμενίας. Εδώ και χρόνια Ιρανοί μουσουλμάνοι που έχουν ασπαστεί τον χριστιανισμό δέχονται ποινικές κυρώσεις, ενώ σε κάποιους έχει επιβληθεί ακόμη και θανατική ποινή.

Τέλος, στη Συρία η χριστιανική παράδοση έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Σε όλη την επικράτεια της χώρας, που εδώ και χρόνια πλήττεται από ένα σφοδρό εμφύλιο, συναντά κανείς αναρίθμητα χριστιανικά μοναστήρια και εκκλησίες. Το 10% του συριακού πληθυσμού είναι χριστιανοί. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ελληνορθόδοξη μειονότητα της Συρίας. Η κοσμική κυβέρνηση της χώρας ήταν για πολλά χρόνια εγγυήτρια της ελευθερίας της θρησκευτικής πίστης. Για το λόγο αυτό πολλοί χριστιανοί υποστηρίζουν ακόμη το καθεστώς Άσαντ. Ωστόσο, τόσο οι χριστιανοί της Συρίας όπως άλλωστε και το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την επέλαση των ακραίων ισλαμιστών. Το αν καταφέρουν να ανακάμψουν παραμένει αμφίβολο.

Δήμητρα Κυρανούδη