Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι άκρως ανησυχητικές. Τα Βαλκάνια φλέγονται, χώρες κινδυνεύου...
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι άκρως ανησυχητικές. Τα Βαλκάνια φλέγονται, χώρες κινδυνεύουν με αποσταθεροποίηση, ενώ η Τουρκία αυξάνει σταδιακά την ένταση της προκλητικότητας και προς την Ελλάδα αλλά και προς την Κύπρο. Η συνήθης ανύπαρκτη τελευταία ελληνική διπλωματία οφείλει να είναι σε εγρήγορση. Και ίσως πλέον να απαιτείται μία ευρύτερη πολιτική συνεννόηση σε σχέση με τα εθνικά θέματα.
Στα Σκόπια οι ταραχές έχουν πάρει μαζική μορφή και η κατάσταση δείχνει να είναι εκτός ελέγχου. Οι συμπλοκές είναι συνεχείς και έντονες τόσο στους δρόμους όσο και εντός του κοινοβουλίου, με αφορμή και την ανάδειξη του αλβανικής καταγωγής Ταλατ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου της Βουλής. Το κλίμα αποσταθεροποίησης είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Την ίδια ώρα στην Κροατία η κυβέρνηση συνασπισμού του Αντρέι Πλένκοβιτς, έπεσε μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου.
Παράλληλα, η Τουρκία μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ομέρ Τσελίκ για το Αγαθονήσι κλιμακώνει τις φραστικές επιθέσεις ενώ δέσμευσε και εκτεταμένη περιοχή στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για τη διενέργεια νέας άσκησης "Έρευνας και διάσωσης" έως και τις 3 Μαΐου. Και βέβαια οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Προκλητική όμως εμφανίζεται η Τουρκία και προς την Κύπρο με ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας και με παράνομες σεισμογραφικές έρευνες σε εκτεταμένη περιοχή κοντά στον κόλπο της Αμμοχώστου από το Μπαρμπαρός.
Οι εξελίξεις ως προς την συμπεριφορά της Τουρκίας δυστυχώς τείνουν να δικαιώσουν όσους ανησυχούσαν ότι μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα προχωρούσε σταδιακά σε αύξηση της προκλητικότητας στο Αιγαίο. Και με δεδομένο τον παγετό που επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κίνδυνος για αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα στη θερινή περίοδο είναι αρκετά αυξημένος.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ξεμπερδέψει το ταχύτερο δυνατο με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης για να ισχυροποιήσει τη θέση της και τις σχέσεις της με τους εταίρους. Η περίοδος δεν προσφέρεται για... λεονταρισμούς και άσκοπες χρονοκαθυστερήσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν εις βάρος των διεθνών σχέσεων της χώρας σε μία εύθραυστη συγκυρία. Μία συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να προασπίσει την θέση και τον ρόλο του ισχυρού πόλου σταθερότητας σε μία αρκετά ασταθή και απειλούμενη με αποσταθεροποίηση βαλκανική χερσόνησο. Βάζοντας παράλληλα ψυχολογικό φρένο και στις όποιες τουρκικές επιδιώξεις.
Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με την Ελλάδα στη γωνία και αυτό πρέπει πρωτίστως να το αντιληφθεί η κυβέρνηση. Η οποία οφείλει να αναζητήσει με ειλικρίνεια και μία ευρύτερη συνεννόηση, αν όχι συναίνεση, σε σχέση με τα εθνικού συμφέροντος καυτά μέτωπα. Η ευθύνη είναι μεγάλη...