Ο Ματθαίος Εγγονίδης στέφθηκε πριν από λίγες ημέρες πρωταθλητής με το παλαιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ, στον οποίο ήρθε πριν από μερικούς μήνες...
Ο Ματθαίος Εγγονίδης στέφθηκε πριν από λίγες ημέρες πρωταθλητής με το παλαιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ, στον οποίο ήρθε πριν από μερικούς μήνες, όμως, το εντυπωσιακό είναι πως αυτός ο έμπειρος παλαιστής ζει, εργάζεται και προπονείται στη Γερμανία, υπό δύσκολες, μάλιστα, συνθήκες.
Έχοντας στο παλμαρέ του μεγάλες επιτυχίες τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ο έμπειρος αθλητής δεν μπόρεσε ν’ αντέξει τις δυσκολίες στη χώρα του όσον αφορά στον τρόπο διαβίωσης, αλλά και τις αδικίες στον αθλητισμό και αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να την εγκαταλείψει.
Ξεκίνησε ν’ ασχολείται με την πάλη σε σχετικά μεγάλη ηλικία – 16 ετών – και επέλεξε το εν λόγω άθλημα, γιατί του πήγαινε περισσότερο λόγω σωματικών προσόντων. Ο Ματθαίος ήταν ένας εύσωμος έφηβος, ο οποίος ξεκίνησε ν’ ασχολείται με το άθλημα, με σκοπό να μπορέσει να χάσει τα περιττά κιλά που είχε. Στην πορεία, όμως, μαγεύτηκε και… κόλλησε! Τον εντυπωσίασε η επιμονή και η υπομονή, που χρειάζεται η πάλη και βέβαια το γεγονός ότι είναι ένα ευγενές και παράλληλα δυνατό άθλημα.
Ας μην ξεχνάμε ότι ένας παλαιστής, που κάνει πρωταθλητισμό, πρέπει να έχει πολλά χαρίσματα και να τα δουλέψει. Όπως λόγου χάρη την αντοχή ενός αθλητή στίβου, την δύναμη ενός αρσιβαρίστα, την ψυχική ηρεμία και την ευστροφία ενός σκακιστή. Και αυτό το κατάλαβε από νωρίς ο Εγγονίδης, ο οποίος φρόντισε να καλλιεργήσει όλα τα παραπάνω.
Οι λόγοι που τον οδήγησαν στην Γερμανία
Μέχρι την στιγμή που αποφασίζει ν’ αφήσει την Ελλάδα και να μεταναστεύσει το 2013 στη Γερμανία. Δύο ήταν οι λόγοι, που τον ώθησαν σε αυτήν του την απόφαση: ο ένας ήταν οικονομικός, καθώς αναζητούσε μία εργασία, η οποία θα μπορούσε να του καλύπτει τα έξοδα που έχει ένας αθλητής, όταν κάνει πρωταθλητισμό και ο δεύτερος γιατί καλώς ή κακώς θεωρούσε τον εαυτό του αδικημένο σε πολλούς αγώνες εντός Ελλάδος και δεν άντεχε να βλέπει τους κόπους μιας χρονιάς κάθε χρόνο να πηγαίνουν χαμένοι από αδικίες.
Το εξαντλητικό πρόγραμμα
Έτσι, μετακόμισε πριν από τέσσερα χρόνια στη Γερμανία, όπου οι συνθήκες προπόνησης για έναν πρωταθλητή είναι τελείως διαφορετικές. Οι προπονήσεις στο εξωτερικό είναι πολύ δύσκολο να γίνουν στο επίπεδο, που θα ήθελε και που χρειάζεται ο πρωταθλητής του ΠΑΟΚ, διότι τα ωράρια της δουλειάς είναι ατελείωτα.
Για παράδειγμα, ένα τυπικό 24ώρο του περιλαμβάνει δουλειά από τις 4.30 το πρωί μέχρι – πολλές φορές – τις 5 ή τις 6 το απόγευμα και στη συνέχεια προπόνηση. Αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο, αν λάβει κανείς υπόψη του και τη μεγάλη σωματική κούραση. Επομένως, ο συνδυασμός των δύο – της εργασίας και της πάλης – είναι εφικτός μόνο με το μεράκι, που ο έμπειρος αθλητής έχει για την πάλη. Την αγάπη, που, όπως του είπε πρόσφατα και ένας πολύ καλός προπονητής, «είναι η δυναμικότητα της ψυχής, που διαθέτεις και όχι τόσο το ταλέντο!».
Οι διαφορές με το εξωτερικό
Οι δυσκολίες είναι πολλές για έναν παλαιστή, αλλά και γενικότερα για έναν αθλητή στην Ελλάδα. Η διαφορά με το εξωτερικό είναι ότι οι χώρες εκεί στηρίζουν την προσπάθειά τους, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε υλικοτεχνικό και σε επίπεδο οργάνωσης.
Ο ίδιος, λοιπόν, έχει προτιμήσει να προπονείται στο εξωτερικό, απολαμβάνοντας των προνομίων που του προσφέρει μία τέτοια απόφαση, και να επιστρέφει στη χώρα του όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, όπως πρόσφατα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών στις Σέρρες.
Ελένη Τσαλκατίδου