Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Η Ελβετία καταργεί εξαίρεση για μουσουλμάνους μαθητές

Η εξαίρεση που δόθηκε από το περασμένο φθινόπωρο σε δύο μουσουλμάνους μαθητές λυκείου κοντά στη Βασιλεία (Ελβετία) από την «υποχρέωση» ...

Η Ελβετία καταργεί εξαίρεση για μουσουλμάνους μαθητές
Η εξαίρεση που δόθηκε από το περασμένο φθινόπωρο σε δύο μουσουλμάνους μαθητές λυκείου κοντά στη Βασιλεία (Ελβετία) από την «υποχρέωση» να χαιρετούν διά χειραψίας τους καθηγητές τους, θα καταργηθεί, σύμφωνα με μία απόφαση που ανακοίνωσαν οι αρχές του καντονιού της Βασιλείας.


Οι αρχές εκτιμούν πως μία «καθηγήτρια μπορεί να απαιτήσει» από τον μαθητή να κάνει χειραψία μαζί της, μια χειρονομία που κάνουν οι μαθητές στην Ελβετία σε ένδειξη σεβασμού, και πως οι μουσουλμάνοι μαθητές αρνούνται να το κάνουν «λόγω φύλου ή θρησκευτικών λόγων».

Το σχολείο όπου φοιτούν οι μαθητές αυτοί αντέδρασε αμέσως γνωστοποιώντας την «ανακούφισή του» για το γεγονός ότι έλαβε απάντηση στα ερωτήματά του. Προσέθεσε ότι θα καταργήσει την προσωρινή εξαίρεση και πως η οικογένεια των δύο νεαρών αγοριών έχει ενημερωθεί.

Οι αρχές του καντονιού, στις οποίες απευθύνθηκε η διεύθυνση του σχολείου, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού πραγματοποίησαν νομική ανάλυση.

«Το δημόσιο συμφέρον όσον αφορά την ισότητα ανδρών και γυναικών καθώς και η ενσωμάτωση ξένων προσώπων επιβάλλουν σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία της πίστης των μαθητών», αναφέρει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Εκπαίδευσης του καντονιού.

Η διευθέτηση έχει αλλάξει και η διεύθυνση του σχολείου θα καταργήσει την εξαίρεση που είχε δώσει στους δύο μαθητές, ανέφερε η διοίκηση του καντονιού.

Αν οι μαθητές εξακολουθήσουν να αρνούνται να χαιρετούν διά χειραψίας τις καθηγήτριες τους, οι γονείς μπορεί να λάβουν ειδοποίηση ακόμη και να τους επιβληθεί πρόστιμο το οποίο μπορεί να φθάσει τα 5.000 ελβετικά φράγκα (4.521 ευρώ).

Η υπόθεση, που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στην Ελβετία, ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη στις αρχές Απριλίου από τα μέσα ενημέρωσης της γερμανόφωνης Ελβετίας της εξαίρεσης που δόθηκε στους δύο σύριους μαθητές, ηλικίας 14 και 15 ετών, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με μια συνήθεια που συνίσταται στη χειραψία με τους καθηγητές τους κατά την έναρξη και το τέλος του μαθήματος.

Η ελβετίδα υπουργός Εσωτερικών, Σιμονέτα Σομαρούγκα, είχε εκφράσει την οργή της με αυτή την απόφαση εξαίρεσης.

«Στη βάση των αποτελεσμάτων της νομικής ανάλυσης, το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Τερβίλ θα ακυρώσει την ενδιάμεση διευθέτησή και θα θέσει σε ισχύ τη χειραψία για αυτούς τους μαθητές. Σε περίπτωση μη σεβασμού αυτού του κανόνα, θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο», αναφέρει ακόμη η διοίκηση του καντονιού, που αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το θέμα πήρε άλλη τροπή όταν ο ελβετικός Τύπος αποκάλυψε πως η οικογένεια των δύο νεαρών Σύρων είχε καταθέσει αίτηση για την απόκτηση της ελβετικής υπηκοότητας.

Αμέσως το Γραφείο Μετανάστευσης, το αρμόδιο όργανο «πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τα μέλη της οικογένειας», ανέφερε η διοίκηση του καντονιού, και ένα πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, έλαβε μια προειδοποίηση για «αξιοποίηση της βίας».

Αυτή η προειδοποίηση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο αίτημα πολιτογράφησης, αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του καντονιού.

Ο πατέρας των δύο εφήβων, ιμάμης ενός αμφιλεγόμενου τεμένους της Βασιλείας, έφθασε στην Ελβετία το 2001 ως αιτών άσυλο με προέλευση τη Συρία.

Το Γραφείο Μετανάστευσης του καντονιού, που είναι επιφορτισμένο με της εξέταση των αιτήσεων πολιτογράφησης, ανέφερε στα μέσα Απριλίου πως είχε καλέσει την οικογένεια για να δώσει διευκρινίσεις κυρίως για τους συνθήκες υπό τις οποίες ο πατέρας μπόρεσε να επωφεληθεί από το καθεστώς του αιτούντος άσυλο.

Σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο, οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας επέστρεψαν στη Συρία όπου τελείωσαν το σχολείο.

Η Ελβετία αριθμεί περίπου 350.000 μουσουλμάνους σε έναν πληθυσμό περίπου οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων από τους οποίους τα δύο εκατομμύρια είναι ξένοι. Έχει ήδη συναντήσει προβλήματα με μουσουλμάνους μαθητές, κυρίως εκ μέρους των γονιών που αρνούνται οι κόρες τους να παρακολουθήσουν μαθήματα κολύμβησης.