Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Τζίφος στο Eurogroup. Μουδιασμένη η κυβέρνηση μετά τη «μισή συμφωνία»

Αν και θα συνεχίσουν τη ρητορική περί μιας «νέας εποχής», γνωρίζουν ότι τους περιμένουν δύσκολοι μήνες. Χωρίς τα θεαματικά αποτελέσματ...

Τζίφος στο Eurogroup. Μουδιασμένη η κυβέρνηση μετά τη «μισή συμφωνία»
Αν και θα συνεχίσουν τη ρητορική περί μιας «νέας εποχής», γνωρίζουν ότι τους περιμένουν δύσκολοι μήνες.
Χωρίς τα θεαματικά αποτελέσματα που ήλπιζε από τη συνεδρίαση του Eurogroup για αξιολόγηση και χρέος, είναι αναγκασμένη να πορευτεί η κυβέρνηση, η οποία διατηρεί μεν

ένα κλίμα ικανοποίησης και αισιόδοξης προοπτικής, αλλά παρακολουθεί μάλλον μουδιασμένη τις εξελίξεις και τις νέες, ατέλειωτες απαιτήσεις των δανειστών.

Κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη ρητορική περί έναρξης μίας νέας εποχής και ότι τίθενται οι βάσεις για να κλείσει ο κύκλος της ύφεσης για να αρχίσει εκείνος της ανάπτυξης, ωστόσο γνωρίζει ότι την περιμένουν μερικοί δύσκολοι μήνες ακόμα για την επίτευξη μίας ουσιαστικής αλλαγής των δεδομένων. Και μόνο ότι η δόση των 10,3 δις ευρώ θα δοθεί τμηματικά και μάλιστα τα χρήματα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα καταβάλλονται σχεδόν με το σταγονόμετρο, σε υποδόσεις μέχρι τον Οκτώβριο και με αρκετές προϋποθέσεις, περιορίζει τις προσδοκίες για τόνωση της αγοράς και καθιστά δύσκολη την ανάκαμψη.  

Ακόμη και οι ήδη ψαλιδισμένες από τις προηγούμενες τελευταίες ημέρες πριν το Eurogroup (λόγω της δηλωμένης άρνησης της Γερμανίας για ουσιαστικές παρεμβάσεις μέχρι το 2018) προσδοκίες για το χρέος, δεν δικαιώθηκαν, αφού έγινε σαφές ότι η όλη διαδικασία θα είναι μακρά και επώδυνη μέχρι να υπάρξει κάποια ουσιαστική ελάφρυνση.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ποντάρει περισσότερο στην ψυχολογία, που δημιουργούν οι νέες σχέσεις με τους δανειστές και η δρομολόγησης των πραγμάτων πάνω σε συγκεκριμένες ράγες, παρά σε αυτά καθαυτά τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Eurogroup. Ελλάδα και εταίροι έχουν πλέον ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από την ψήφιση των τελευταίων δύο μεγάλων νομοσχεδίων (ασφαλιστικό – φορολογικό και πολυνομοσχέδιο), αλλά και την, έστω και «μισή» απόφαση του Eurogroup και μέσα σε αυτό κινούνται και θα κινηθούν στη συνέχεια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πλαίσιο αυτό παρέχει μία σταθερότητα, ιδίως με την επαναβεβαίωση της συνοχής που έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία – έστω κι αν οι δηλώσεις Καμμένου για τη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θολώνουν την εικόνα – και τελειώνει για μεγάλο διάστημα την πολιτική αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, στοιχεία που λειτουργούν ανασχετικά για τις προσπάθειες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της κυβέρνησης θα εκτιμήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τη νέα κατάσταση και θα διαμορφώσει την ατζέντα των πολιτικών της πρωτοβουλιών, ώστε να δώσει την αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος, ενός restart σε πολιτικό σκηνικό, οικονομία και κοινωνία. Υπό αυτό το πρίσμα είναι πολύ πιθανό να τεθεί επί τάπητος και το σενάριο του ανασχηματισμού την επόμενη εβδομάδα κιόλας, παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο.