Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ο γρίφος της ημέρας - Η λάµπα

Ο γρίφος της ημέρας - Η λάµπα


Έχουμε ένα δωμάτιο το οποίο έχει µία λάμπα (στο εσωτερικό του) και τρεις διακόπτες (στο εξωτερικό του). Ένας από αυτούς τους διακόπτες είναι αυτός που ανάßει την λάμπα.

Εμείς πρέπει µε µία µόνο προσπάθεια να καταλάβουμε ποιος διακόπτης είναι ο σωστός. Δηλαδή ποιον ή ποιους διακόπτες πρέπει να πατήσουµε ώστε όταν ανοίξουμε την πόρτα να καταλάβουμε ποιος είναι ο σωστός;

(Εννοείται ότι όταν είναι κλειστή η πόρτα δεν βλέπουμε αν ανάßει ή όχι η λάμπα)



Λύση του χθεσινού γρίφου: Το ßράσιµο του αßγού

Υπάρχουν αρκετές λύσεις, αλλά η παρακάτω είναι η συντοµότερη. Απαιτεί ακριßώς εννέα λεπτά. Γυρνάµε τις δύο κλεψύδρες ταυτόχρονα και ρίχνουµε το αßγό στο νερό. Μόλις η κλεψύδρα των τεσσάρων λεπτών αδειάσει, την ξαναγυρνάµε αµέσως και έχουµε µετρήσει τέσσερα λεπτά. Στο µεταξύ η άλλη κλεψύδρα έχει υπόλοιπο τριών λεπτών. Μόλις αδειάσει η επτάλεπτη, την ξαναγυρνάµε και έχουµε µετρήσει συνολικά επτά λεπτά. Στο µεταξύ η τετράλεπτη έχει υπόλοιπο ενός λεπτού. Μόλις αδειάσει έχουµε µετρήσει οκτώ λεπτά. Γυρνάµε αµέσως πάλι την κλεψύδρα των επτά λεπτών που στο µεταξύ έχει τρέξει για ένα λεπτό και µόλις αδειάσει έχουµε µετρήσει ακριßώς εννέα λεπτά.


Άλλοι γρίφοι

Ο παγιδευμένος άνδρας
Βρες το δολοφόνο
Οι μοναχοί και το σημάδι του Σατανά
Το Χαλιφάτο
Το χρυσό νόμισμα
Τα αποτσίγαρα
Ο λύκος, το πρόβατο και και το δεμάτι άχυρο
Τα αυγά του βασιλιά
Οι δύο ποδηλάτες
Οι γάτες και τα ποντίκια
Τα παιδιά του Πέτρου και της Μαρίας
Ο πατέρας και η κατάθεση στην τράπεζα