Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Στο ταμείο 650.000 αγρότες για 2,7 δισ.

Οκτώβριο η προκαταβολή και Δεκέμβριο η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης και του «πρασινίσματος» Σε τροχιά πληρωμών μπαίνει από τον ε...

Στο ταμείο 650.000 αγρότες για 2,7 δισ.

Οκτώβριο η προκαταβολή και Δεκέμβριο η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης και του «πρασινίσματος»

Σε τροχιά πληρωμών μπαίνει από τον επόμενο μήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ. Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών αγροτικών επιδοτήσεων που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, αποκάλυψε στην «ΑΓΡΟbusiness» ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κάνοντας γνωστό ότι ο προγραμματισμός είναι έως το τέλος Οκτωβρίου να αρχίσει η άμεση καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70% και θα ακολουθήσει η εκκαθάριση -στην οποία περιλαμβάνεται και το «πρασίνισμα»- εντός του Δεκεμβρίου του 2017.

Συνολικά οι πληρωμές το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν σε 2,1 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα ανέλθουν σε 2,76 δισ. ευρώ. «Υστερα από επίμονες προσπάθειες από πέρυσι κιόλας βάλαμε τάξη στο σύστημα πληρωμών και στις εκκρεμότητες από παλαιότερα έτη. Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς και προγραμματισμό αυτή την προσπάθεια, ώστε οι ενισχύσεις να δίδονται πλέον στην ώρα τους και να εξασφαλίζεται η ρευστότητα στην ύπαιθρο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Σε ό,τι αφορά τους νέους αγρότες, οι πληρωμές της πρώτης δόσης του προγράμματος -που αφορούν τις ενστάσεις και τους εν δυνάμει δικαιούχους- αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Επισημαίνεται ότι συνεχίζονται οι πληρωμές β’ ή και γ’ δόσης συνολικού ποσού 4.509.250 ευρώ της προκήρυξης του έτους 2014, οι οποίες αφορούν 933 δικαιούχους. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα αναμένεται οι πληρωμές να ενταθούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Άλλες εκκρεμότητες

Για τις εκκρεμότητες πληρωμών διαφόρων μέτρων και δράσεων -συνδεδεμένες ενισχύσεις ζαχαρότευτλων, σπαραγγιού, ροδάκινου, πορτοκαλιών, ρυζιού, οσπρίων, αιγοπρόβειου κρέατος πεδινών, μειονεκτουσών και ορεινών περιοχών, βόειου κρέατος κ.λπ., ειδική ενίσχυση βάμβακος, ενισχύσεις μικρών νησιών του Αιγαίου κ.ά.- αναμένεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Αποστόλου, να προχωρήσει σε πληρωμές έως τα μέσα του Οκτωβρίου. Επίσης, εκκρεμότητες που αφορούν την ενιαία αίτηση ενίσχυσης παλαιοτέρων ετών έως και το 2016 αναμένεται να πληρωθούν έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

«Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και επίσης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οι πληρωμές για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων, τα επιχειρησιακά προγράμματα, την προώθηση οίνων, τα πρόγραμμα μελισσοκομίας και ΟΕΦ, καθώς και τα έκτακτα μέτρα στήριξης οπωροκηπευτικών (ρωσικό εμπάργκο).

Σχετικά με το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης, να σας υπενθυμίσω ότι έχουν πραγματοποιηθεί συμπληρωματικές πληρωμές για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016. Ηδη έχουν ξεκινήσει εργασίες προκειμένου έως το τέλος του έτους να καταβληθεί στους δικαιούχους η εξισωτική αποζημίωση του 2017» συμπληρώνει στο «ΑΓΡΟbussines» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπόλοιπα του παλιού ΠΑΑ

Εκτός των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν ακόμα πληρωμές για παλιά προγράμματα του ΠΑΑ 2007-2013. Οπως μας εξηγεί ο υπουργός, μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ πιστώσεων για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των αγροπεριβαλλοντικών (Μέτρο 214 του ΠΑΑ 2007-2013), έχουν ξεκινήσει συμπληρωματικές πληρωμές για τα έτη αιτήσεων 2012, 2013, 2014 και των αρχικών πληρωμών έτους 2015, ενώ σύντομα -εντός του Σεπτεμβρίου- θα είναι έτοιμο το σύστημα πληρωμών για το έτος αιτήσεων 2016.

Ειδικότερα, για το μέτρο της Πρώτης Δάσωσης Γαιών (Μέτρο 221 του ΠΑΑ 2007-2013) και μετά την ολοκλήρωση της εγκυκλίου πληρωμών ξεκίνησαν οι συμπληρωματικές πληρωμές για τα έτη αιτήσεων μέχρι και το 2014, ενώ για το έτος αιτήσεων 2015 θα πραγματοποιηθούν άμεσα και μετά την ολοκλήρωσή τους θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και για τις αιτήσεις έτους 2016.

Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ

Τέλος, σημειώνεται ότι και ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του συνεχίζει τις πληρωμές αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους για ζημιές που υπέστησαν τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό τους κεφάλαιο. Η τελευταία πληρωμή πραγματοποιήθηκε στις 15/5 και αφορούσε αποζημιώσεις ύψους 6.325.540,35 ευρώ (σε 6.681 δικαιούχους).

Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούσαν εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο, από διάφορα ζημιογόνα αίτια, κυρίως για τα έτη 2016 και 2017.

Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Αργολίδας, όπου καταβλήθηκαν συνολικά 1.486.705,31 ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 1.148.359,61.