Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Αποσπάσεις συνδικαλιστών

Καταρχάς να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στη νομοθεσία. Ωστόσο κάθε χρόνο πραγματοποιούνται όλες. Πώς γίνονται Η Ο.Λ.Μ...

Αποσπάσεις συνδικαλιστών

Καταρχάς να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στη νομοθεσία. Ωστόσο κάθε χρόνο πραγματοποιούνται όλες.

Πώς γίνονται

Η Ο.Λ.Μ.Ε. ζητά από τις κατά τόπους Ε.Λ.Μ.Ε. να συμπληρώσουν σ’ ένα αρχείο excel τα στοιχεία των μελών του Δ.Σ. που «πρέπει» να πάρουν απόσπαση. Δεν ελέγχεται καν αν πρόκειται για πραγματικά μέλη Δ.Σ. Στη συνέχεια η Ο.Λ.Μ.Ε. προωθεί τη λίστα στο ΚΥΣΔΕ, το οποίο αποφασίζει για την κατά προτεραιότητα απόσπαση όλων των συνδικαλιστών που περιέχονται στη λίστα. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τη Δ.Ο.Ε.

Πώς μπαίνεις στο παιχνίδι

Για να μπεις στο παιχνίδι, πρέπει πρώτα να πάρεις μία φορά απόσπαση με άλλον τρόπο, ξέρεις εσύ. Μετά μπαίνεις σε κάποιο κομματικό ψηφοδέλτιο. Αν εκλεγείς, σώθηκες. Αν δεν εκλεγείς, απλά παρακαλάς (αν και μερικές φορές δε χρειάζεται) όλους όσους είναι πριν από σένα, να παραιτηθούν για να πάρεις τη θέση τους. Αν ανάμεσά τους δεν υπάρχει κάποιος «ανταγωνιστής» σου, θα γίνει η δουλειά.

Γιατί γίνονται αυτές οι αποσπάσεις

Με ποια λογική οι Ε.Λ.Μ.Ε. και τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων δέχονται ως υποψήφιους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι, αν εκλεγούν οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα μπορέσουν να πάρουν απόσπαση και την επόμενη χρονιά;

Είναι λίγο περίεργο. Η πολιτεία χαϊδεύει τους συνδικαλιστές. Γιατί όμως; Μήπως για να μην ξεσηκώνουν τους εκπαιδευτικούς σε απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλα τινά; Μάλλον όχι. Οι συνδικαλιστές δεν μπορούν να ξεσηκώσουν κανέναν, ούτε καν τον εαυτό τους. Τότε γιατί; Είναι απλό. Αυτές οι αποσπάσεις συντηρούν τους κομματικούς στρατούς των πολιτικών κομμάτων. 

Θα το καταλάβει κανείς καλύτερα, αν σκεφτεί τι είναι η απόσπαση για έναν εκπαιδευτικό. Ή μάλλον καλύτερα, τι θα συμβεί αν ένας εκπαιδευτικός δεν καταφέρει να πάρει απόσπαση. Τεράστια οικονομική επιβάρυνση. Οικογένειες διαλύονται αφού οι σύζυγοι μένουν χώρια. Μόνο όποιος το έχει υποστεί μπορεί να το καταλάβει.

Για να πάρει την απόσπαση ο εκπαιδευτικός θα κάνει τα πάντα. Όταν μπαίνει σ’ ένα κομματικό ψηφοδέλτιο, ασκεί όλη του την επιρροή σε γνωστούς και φίλους, προκειμένου να εκλεγεί. Αυτό φυσικά φέρνει ψηφαλάκια στην κομματική παράταξη στηρίζοντας ταυτόχρονα και τον πολιτικό-κομματικό φορέα που βρίσκεται από πίσω. 

Μερικές φορές γίνεται και ανάποδα. Τα βουλευτικά γραφεία δίνουν γραμμή για να στηριχθούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι. Με την εκλογή τους ο βουλευτής εξασφαλίζει μεγαλύτερο έλεγχο στα συνδικαλιστικά όργανα και ανεβαίνει στην ιεραρχία του κόμματος. Από την άλλη ο εκλεκτός του παίρνει αυτό που επιθυμεί διακαώς και ανταποδίδει όταν έρχεται η ώρα των βουλευτικών εκλογών. 

Όταν ο εκπαιδευτικός πάρει τελικά την απόσπαση, μετατρέπεται σε σκλάβο. Αιώνια ευγνώμων, παραμένει πιστός στρατιώτης στην υπηρεσία της παράταξης και του κόμματος. Θα κάνει τα πάντα προκειμένου να επανεκλεγεί και να εξασφαλίσει το πολυπόθητο τρόπαιο.

Τι θα γίνει φέτος 

Φέτος, για πρώτη φορά, δεν έγινε καμία απόσπαση συνδικαλιστή στην πρώτη φάση και κάποιοι φόρεσαν ήδη μαύρες πλερέζες. 

Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια από το καθεστώς αυτό ευνοήθηκαν κυρίως οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Επομένως θα ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία για την κυβέρνηση της «αριστεράς», χωρίς μεγάλο κόστος για τα συνδικαλιστικά της στελέχη να το παίξει υπέρ της δικαιοσύνης και της διαφάνειας και να τις κόψει όλες. Έτσι θα ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα όλων εκείνων των εκπαιδευτικών που βλέπουν να πραγματοποιούνται αποσπάσεις συνδικαλιστών, όταν οι ίδιοι μένουν στη απέξω.

Από την άλλη όμως μια τέτοια κίνηση θα αποδεκάτιζε τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Θα ήταν μια εχθρική κίνηση απέναντι στους συνδικαλιστές από μία κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι υπέρ των αγώνων. Άσε που υπάρχει κι ένας μικρός κίνδυνος ν’ αφυπνιστεί αυτό που κάποιοι ονομάζουν συνδικαλιστικό κίνημα και να έχουμε συριζομπερδέματα.

Μεγάλο λοιπόν το δίλλημα. Ή ίσως όχι και τόσο μεγάλο. Μην ανησυχείς Πρόεδρε. Ούτε φέτος θα χρειαστεί να υπηρετήσεις την οργανική σου. Οι αποσπάσεις θα γίνουν, απλώς θα χρειαστεί να έχεις λίγη αγωνία παραπάνω. Κανείς δεν θα πειράξει τα προνόμιά σου, αρκεί κι εσύ με τη σειρά σου να κάνεις το κορόιδο στις αλλαγές που έρχονται (π.χ. συνδικαλιστικός νόμος, αξιολόγηση κ.λ.π.) 

Ο ανεκδιήγητος