Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

‌‌Ο γρίφος της ημέρας - Το νούμερο

Ποιο είναι το νούμερο στην θέση που έχει παρκάρει το αυτοκίνητο; Λύση του χθεσινού γρίφου:  Τα μανιτάρια του Αργύρη 1. Ο ...

Ο γρίφος της ημέρας - Το νούμερο

Ποιο είναι το νούμερο στην θέση που έχει παρκάρει το αυτοκίνητο;

Λύση του χθεσινού γρίφου: Τα μανιτάρια του Αργύρη

1. Ο Αργύρης ανοίγει, ας πούμε, το κουτί που η ετικέτα του γράφει “καφέ μανιτάρια” και βρίσκει τα κίτρινα μανιτάρια. Αυτό σημαίνει, ότι το κουτί µε την ετικέτα “κίτρινα μανιτάρια” περιέχει τα πράσινα μανιτάρια, αφού δεν μπορεί να περιέχει κίτρινα μανιτάρια. Τέλος, το κουτί µε ετικέτα “πράσινα μανιτάρια” περιέχει τα καφέ μανιτάρια. Επομένως ανοίγοντας ένα μόνο κουτί μπορεί να βάλει όλες τις ετικέτες σωστά.

2. Εάν ο Αργύρης πει «πράσινο χρώμα», αντιβαίνει της δήλωσής του: « Μια τουλάχιστον από τις τρεις δηλώσεις του Αργύρη είναι σωστή και μια τουλάχιστον είναι λάθος.», λέει ψέματα, άρα άτοπο.
Εάν ο Αργύρης πει «κίτρινο χρώμα» αντιβαίνει της δήλωσής του, λέει αλήθεια, άρα είναι άτοπο.
Επομένως το μανιτάρι έχει χρώμα καφέ.

Η λύση προτάθηκε από τον Carlo de Grandi

Άλλη λύση

1. Ένα κουτί αρκεί. Όποιο κουτί και να ανοίξει θα δει το περιεχόμενο το οποίο σίγουρα είναι διαφορετικό από την ετικέτα άρα μπορεί να κάνει την αντιστοίχιση. Δηλαδή αν ανοίξει το κουτί με την ετικέτα καφέ και βρει μέσα κίτρινα μανιτάρια τότε σίγουρα στο κουτί με τα κίτρινα είναι τα πράσινα μανιτάρια και στο κουτί με τα πράσινα τα καφέ. Θυμηθείτε ότι μετά το μπέρδεμα, το περιεχόμενο σίγουρα είναι διαφορετικό από την ετικέτα.

2.Το μανιτάρι της συνταγής είναι καφέ. 
Εξετάζουμε κάθε μια από τις περιπτώσεις πράσινο, κίτρινο, καφέ για να δούμε αν μπορεί να είναι το χρώμα του μανιταριού .
• Αν το χρώμα του μανιταριού ήταν πράσινο, η πρώτη δήλωση του Αργύρη (που είπε δεν είναι πράσινο) θα ήταν λάθος. Η δεύτερη δήλωση, που είπε είναι ή κίτρινο ή καφέ» θα ήταν λάθος. Δηλαδή και οι τρεις δηλώσεις θα ήταν λάθος.
Αποκλείουμε αυτήν την περίπτωση καθώς και οι τρεις δηλώσεις του Αργύρη θα ήταν λάθος, ενώ το πρόβλημα μας λέει ότι τουλάχιστον μια είναι σωστή.
• Αν το χρώμα του μανιταριού ήταν κίτρινο τότε και οι τρεις δηλώσεις του Αργύρη είναι σωστές, άτοπο και πάλι.
• Αν το χρώμα του μανιταριού ήταν καφέ τότε η πρώτη και η τελευταία δήλωση είναι σωστές και η δεύτερη είναι λάθος. Άρα ικανοποιούνται οι συνθήκες στου προβλήματος. 
Συνεπώς, το μανιτάρι είναι καφέ!

Άλλοι γρίφοι

Οι παίχτες του Survivor και οι καρύδες
Τα μανιτάρια του Αργύρη