Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Με άδειες άνευ αποδοχών φεύγουν εξωτερικό οι εκπαιδευτικοί μας

Το ανησυχητικό φαινόμενο των αυξανόμενων αιτήσεων εκπαιδευτικών για να μεταβούν στο εξωτερικό με άδειες άνευ αποδοχών, σημειώνει το αν...

Με άδειες άνευ αποδοχών φεύγουν εξωτερικό οι εκπαιδευτικοί μας

Το ανησυχητικό φαινόμενο των αυξανόμενων αιτήσεων εκπαιδευτικών για να μεταβούν στο εξωτερικό με άδειες άνευ αποδοχών, σημειώνει το αναπληρωματικό μέλος του ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς Ελλάδας, Θωμάς Γεώργας.

Όπως αναφέρει, στην προχθεσινή (7/7) συνεδρίαση του οργάνου εγκρίθηκαν 17 άδειες άνευ αποδοχών για μετακίνηση στο εξωτερικό από τις 18 που κατατέθηκαν.

Από αυτές οι εννέα είχαν σαν αιτιολογία την ΄προσωρινή εγκατάσταση στο εξωτερικό΄. Οι χώρες αναφοράς ήταν μοιρασμένες σε Αγγλία,  Γερμανία, Σουηδία και υπήρχε και μία αίτηση για Λουξεμβούργο. Σε αυτές τις αιτήσεις μπορούν να προστεθούν και κάποιες από τις υπόλοιπες αιτήσεις που με την αιτιολογία των ΄προσωπικών” και’οικογενειακών΄ λόγων ενέχουν την περίπτωση της μετοίκησης στο εξωτερικό (σε κάποιες περιπτώσεις αποτυπώθηκε αυτό στην αίτηση των ενδιαφερομένων, διατηρώντας όμως ως κύρια αιτιολογία τους οικογενειακούς λόγους).

Αν και οι κύριοι λόγοι που επικαλούνται είναι οικογενειακοί, εντούτοις ο κ. Γεώργας παρατηρεί ότι υπάρχουν συνάδελφοι που αιτούνται τον 4ο ή 5ο (και τελευταίο) συνεχόμενο χρόνο άδειας άνευ αποδοχών για «εγκατάσταση στο εξωτερικό».

Και όπως υποστηρίζει μπορεί να μην είναι επαρκή τα στοιχεία για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μόνιμα διορισμένοι εκπαιδευτικοί που δοκιμάζουν την προοπτική να εργαστούν για σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.

Έτσι εύλογα αναρωτιέται αν υπάρχει αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας μετανάστευσης και αν στα νέα παιδιά που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, υπάρχουν και μεγαλύτεροι άνθρωποι που λείπουν πλέον από το δημόσιο σχολείο.