Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

«Είμαι τοκογλύφος 30 χρόνια, ξέρω τι κάνω»

Επί τριάντα ολόκληρα χρόνια «ειδικευόταν» στην τοκογλυφία ο εγκέφαλος κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από το τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και...

«Είμαι τοκογλύφος 30 χρόνια, ξέρω τι κάνω»

Επί τριάντα ολόκληρα χρόνια «ειδικευόταν» στην τοκογλυφία ο εγκέφαλος κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από το τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και την Ασφάλεια Αττικής και μάλιστα το καυχιόταν: «Εγώ είμαι τοκογλύφος… 30 χρόνια, ξέρω τι κάνω» έλεγε ο 63χρονος αρχηγός του τοκογλυφικού κυκλώματος, με βίλα στη Χαλκίδα, προς «συνεργάτες» τραπεζικούς υπαλλήλους και υποψήφια θύματα.

Τα μέλη του κυκλώματος, ανάμεσά τους τέσσερις τραπεζικοί υπάλληλοι σε υποκαταστήματα διαφόρων τραπεζών στα Βόρεια προάστια, αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με το σπάσιμο επιταγών, καθώς δάνειζαν στα υποψήφια θύματα τους χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

Το κύκλωμα λειτουργούσε σε δύο επίπεδα. Πρώτον με το «σπάσιμο» μεταχρονολογημένων επιταγών, ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν άμεση ανάγκη μετρητών ή επιταγών κοντινότερης ημερομηνίας εκταμίευσης και δεύτερον με την χορήγηση χρημάτων ή επιταγών με υψηλό τοκισμό. Ο τόκος κυμαινόταν μεταξύ 5-7% τον μήνα, ποσοστό που έφθανε έως και το 20%, ανάλογα με το χρονικό διάστημα εκταμίευσης των επιταγών που είχαν στην κατοχή τους τα θύματα, που έφθανε και τους 4 μήνες.

Οι διάλογοι του αρχηγού

Χαρακτηριστικός, της ασυδοσίας της δράσης του κυκλώματος, είναι ο παρακάτω  διάλογος ανάμεσα στον «αρχι-τοκογλύφο» και θύμα του:

Αρχηγός: Ναι

Θύμα: Αυτά που ήθελες να ακούσεις εσύ στα’ πα. Πες μου εσύ τα δικά σου

Αρχηγός: Δεν τα ξέρεις; ………… δεν αλλάζει σήμερα

Θύμα: Εε;

Αρχηγός: Προπαίδεια ξέρεις;

Θύμα: Δεν σε ακούω

Αρχηγός: Προπαίδεια ξέρεις, πολλαπλασίασε το και βγάλ’ το μόνος σου

Θύμα: Πέντε

Αρχηγός: Όχι, όχι, όχι

Θύμα: Είναι και άλλη μία, εε, πάλι

Αρχηγός: Ακόμη χειρότερα

Θύμα: Άλλη, άλλη δεν είναι αυτό. Τ….. .

Αρχηγός: Ναι

Θύμα: Οκτώ

Αρχηγός: Τι σημασία έχει. Πάλι ημέρας;

Θύμα: Ε εντάξει πέντε, να κάνουμε δουλειά.

Αρχηγός: Πάλι ημέρας;

Θύμα: Ναι, ναι, ναι.

Αρχηγός: Όχι, όχι, όχι. Όχι, αφού ξέρεις πόσα παίρνω. Όχι, όχι

Θύμα: Ναι

Αρχηγός: Όχι δεν μπορώ να τα κάνω όλα

Θύμα: Ούτε για τη μία δεν δέχεσαι με το πέντε

Αρχηγός: Όχι, για καμία

Θύμα: Εε;

Αρχηγός: Όχι, να στα μοιράσω να στα βάλω στη μέση να στα κάνω αλλά το πέντε όχι. Στο έχω πει, επτά. Να στο κάνω στη μέση και για τα δύο να το κάνω, από εκεί και κάτω λιγότερο, όχι

Θύμα: Εε, επτά, ε;

Αρχηγός: Σου έχω πει επτά, μου λες πέντε, να το κάνω έξι, να στο κάνω έξι και τελείωσε

Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση του κυκλώματος, λόγω του ιδιαίτερα επιβαρυμένου τόκου που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό 5-7% τουλάχιστον, οδήγησε πολλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις σε μεγάλη οικονομική αφαίμαξη και αναστολή ή παύση λειτουργίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικό της εκτεταμένης δράσης του κυκλώματος είναι ότι δεσμεύτηκε σε συνεργασία με την Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας το χρηματικό ποσό των 8.000.000 ευρώ περίπου.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων το αρχηγικό καθώς και τέσσερα  τραπεζικά στελέχη. Πρόκειται για τον 63χρονο αρχηγό, πέντε άνδρες ηλικίας 36, 37, 41, 45, 55 και μία γυναίκα 49 ετών, μεταξύ των οποίων οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε κατοικίες, καθώς και σε τραπεζική θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 154 σώματα ιδιωτικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 1.430.000 ευρώ, 28 σώματα τραπεζικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 140.450 ευρώ, παραστατικά σχετικά με κατοχή επενδυτικών ομολόγων 6.847.141 ευρώ, 37.580 ευρώ, περισσότερες από 40 τραπεζικές κάρτες , δύο οχήματα, πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων που συνόδευαν τις συναλλαγές, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και tablet, καθώς και ατζέντες -ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, εξακριβώθηκε ότι η οργάνωση έχει διαπράξει συστηματικά τοκογλυφίες σε βάρος 12 ατόμων.

Οι ρόλοι

Η τοκογλυφική οργάνωση, κυρίως μέσω του 63χρονου αρχηγικού μέλους, «έσπαγε» τις επιταγές προεξοφλώντας αυτές, κρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό (5-7%), κατά περίσταση, ανάλογα με τη συνεργασία και τη σχέση της με το θύμα, με την ιδιαιτερότητα ότι πλήρωνε με τραπεζικές επιταγές. Στις περιπτώσεις που ο «πελάτης» ήθελε μετρητά, προεξοφλούσε τις τραπεζικές επιταγές με 5% έως 7%  επιπλέον τόκο. Σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε να δώσει κάποια μεταχρονολογημένη επιταγή, η οποία θα έληγε σε χρονικό διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών, ο συνολικός τόκος που απαιτούνταν ανερχόταν στο 20% του ποσού της επιταγής, ενώ αν η επιταγή δεν πληρωνόταν άμεσα με τη λήξη της, ο 63χρονος την κατέθετε στην τράπεζα και ασκούσε πίεση στους εκδότες, απειλώντας τους με τη σφράγιση της επιταγής, εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ο 63χρονος, ήταν σε θέση να παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες, μέσω των συνεργατών του στις τράπεζες. Λάμβανε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου VIBER τις επιταγές και στη συνέχεια εξακρίβωνε την εγκυρότητα τους και την φερεγγυότητα της εταιρίας.

Σε θετική περίπτωση, παραλάμβανε την επιταγή, κυρίως μέσω των συνεργών του. Για τον έλεγχο των επιταγών, απευθυνόταν στους συλληφθέντες τραπεζικούς υπαλλήλους, ελαχιστοποιώντας έτσι το ρίσκο της συναλλαγής. Πάγια τακτική του, ήταν η εξασφάλιση από τους «πελάτες-θύματα», υπεύθυνων δηλώσεων ή ιδιωτικών συμφωνητικών, στα οποία να αναφέρονταν αναληθώς, ότι ο τόκος που θα εισπράξει, δεν υπερβαίνει τον νόμιμο ετήσιο τόκο υπερημερίας μεταξύ ιδιωτών, ενώ στην πραγματικότητα το ποσό που εισέπραττε ήταν πολλαπλάσιο. Επίσης, για κάθε επιταγή η οποία ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, και ήταν πιθανό να κινήσει την υποψία των τραπεζικών αρχών, ζητούσε τα αντίστοιχα τιμολόγια, ώστε να είναι τυπικά καλυμμένος.

Αναφορικά με τους ρόλους των υπολοίπων μελών της οργάνωσης, άμεσος συνεργάτης του «αρχηγού» ήταν 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος, να παραλαμβάνει και να παραδίδει στον «πελάτη», το αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί, είτε σε τραπεζική επιταγή, είτε σε μετρητά. Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση είχε και ο 55χρονος, ο οποίος διατηρούσε ευρύ κύκλο επαφών- «πελατολόγιο», με άτομα τα οποία είχαν άμεση ανάγκη για μετρητά και τον προσέγγιζαν προκειμένου να τους «σπάσει» επιταγές.

Διακριτό ρόλο στο κύκλωμα είχαν και οι τέσσερις συλληφθέντες τραπεζικοί υπάλληλοι, οι όποιοι έχοντας πρόσβαση μέσω του τραπεζικού συστήματος σε στοιχεία, λογαριασμούς και λοιπές συναλλαγές ιδιωτών και εταιριών, παρείχαν στον 63χρονο άμεση πληροφόρηση, σχετικά με τα στοιχεία που αφορούσαν την εγκυρότητα επιταγών, τη φερεγγυότητα των εκδοτών και των οπισθογράφων τους, χωρίς αυτός να είναι δικαιούχος της επιταγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ύστερα από απαίτηση του «αρχηγού», ασκούσαν πίεση στον εκδότη, επικοινωνώντας μαζί του για λογαριασμό της Τράπεζας, ώστε να πληρώσει την επιταγή, ενώ επιπλέον τον εξυπηρετούσαν πέραν του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, τοκογλυφίες κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παροχή ουσιωδών πληροφοριών για τοκογλυφίες κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος του παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.