Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα

Ούτε οι δανειστές, ούτε η Ελλάδα έχει διάθεση για ένα νέο μνημόνιο επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ...

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα

Ούτε οι δανειστές, ούτε η Ελλάδα έχει διάθεση για ένα νέο μνημόνιο επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, ζητώντας από τους θεσμούς να δράσουν αποφασιστικά προσδιορίζοντας τα μεσοσπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει αβεβαιότητα για άλλον ένα χρόνο, ως προς το αν θα υπάρχουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» είπε χαρακτηριστικά. «Χρειαζόμαστε σαφήνεια τώρα καθώς οι αγορές την χρειάζονται».

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε πρόταση διευθέτησης του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Έχουμε όλοι την επίγνωση ότι η επανάκτηση της πρόσβασης στις χρηματαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος μπροστά. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει τη διάθεση για ακόμη ένα μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας τραπεζίτης.

Παράλληλα, τόνισε πως οι θεσμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δράσουν τώρα με έναν αποφασιστικό και θαρραλέο τρόπο, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τα οποία, όπως αποφασίστηκε πέρυσι, θα εφαρμοστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αύξησε την αβεβαιότητα και μείωσε την εμπιστοσύνη, η οποία, σε συνδυασμό με το υψηλά φορολογικά βάρη, αντέστρεψε τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Εκτίμησε πάντως ότι μια θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμη εφικτή, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η πρόταση της ΤτΕ για το χρέος 

Η πρόταση διευθέτησης, που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας  στηρίζεται στη διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και στη συνέχεια μείωση στο 2%.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής των τόκων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ΑΝFA).

Όπως τόνισε αυτό είναι το «λιγότερο» που χρειάζεται το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο. Καταλήγοντας ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως οι διευκολύνσεις στην πληρωμή των τόκων των δανείων είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του χρέους από την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.