Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Πρώτη μέρα. Ψυχραιμία παιδιά!

Πρώτη μέρα πανελλαδικών. Όπως πάντα, πρώτο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα. Το άγχος φαίνεται στα πρόσωπα των παιδιών. Για τους περισσότερ...

Πρώτη μέρα. Ψυχραιμία παιδιά!


Πρώτη μέρα πανελλαδικών. Όπως πάντα, πρώτο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα. Το άγχος φαίνεται στα πρόσωπα των παιδιών. Για τους περισσότερους είναι η πρώτη φορά. Ωστόσο μέχρι να έρθουν τα θέματα (που σημειωτέον άργησαν πολύ), οι υποψήφιοι χαλαρώνουν. Παραχαλαρώνουν θα έλεγα, σε σημείο που ξεχάσαμε ότι πρόκειται για πανελλαδικές.

Το θυμόμαστε όμως αμέσως, μόλις έρχονται τα θέματα. Φρέσκα, ζεστά. Μόλις βγήκαν από τον φούρνο … του φωτοτυπικού. Τα πρόσωπα σοβαρεύουν μεμιάς και η διαδικασία ξεκινά. Οι μαθητές διαβάζουν με προσοχή, υπογραμμίζουν, σημειώνουν. Το τετράδιο ζωντανεύει, γεμίζει με τις απαντήσεις. 

Η επιστήμη και οι επιστήμονες από τη μια, οι υποψήφιοι από την άλλη. Αντίπαλοι ή σύμμαχοι;

Μέχρι την πρώτη μιάμιση ώρα όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Σταδιακά όμως οι ανάσες γίνονται κοφτές και οι κινήσεις απότομες. Αρχίζουν τα αγκομαχητά και οι αναστεναγμοί. Κεφάλια δεξιά κι αριστερά. Έλεγχος. Για να δούμε, τι κάνουν οι άλλοι; Τελείωσε κανείς; Μπαα.

Αν και έχει δροσιά τα πρόσωπα φαίνονται ιδρωμένα. Το βλέμμα κατευθύνεται συνεχώς προς το ρολόι πάνω από την έδρα. Μερικοί μάλιστα για να είναι σίγουροι ρωτάνε:

- Πόση ώρα έχουμε ακόμα;

Φαίνεται αστείο, αλλά είναι σα να χάνουν την αίσθηση του χρόνου. Τα χέρια παίρνουν φωτιά. 

- Για να μετρήσω τις λέξεις. Πρόλογος, κυρίως θέμα, επίλογος.

Η αγωνία μεγαλώνει. Κάποιοι τρώνε τα νύχια τους. Άλλοι δαγκώνουν τα χείλια που κοντεύουν να ματώσουν. Κάποιος χαϊδεύει το μούσι, άλλος παίζει με το σκουλαρίκι. Ένας τρίτος τρίβει τους κροτάφους σα να προσπαθεί να θυμηθεί κάτι.

- Προσηλωμένη … συνώνυμο;
- Ελευθερία … αντώνυμο;

Τικ τακ τικ τακ … ο χρόνος περνά κι η αγωνία μεγαλώνει. Ακόμα και κάποιοι που φαίνονταν πιο ψύχραιμοι στην αρχή, τώρα ξεφυσούν.

Ένας μασουλάει το στυλό. Η άλλη τρίβει με μανία το μαλλί σα να θέλει να του βάλει φωτιά και κάποιος τραβάει τ’ αυτιά! 

Ίσως έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και έχουμε ξεχάσει. Μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που εμείς οι μεγάλοι φροντίσαμε να είναι ακόμη χειρότερη για τη νεολαία μας.

Ψυχραιμία παιδιά! Χαλαρά. Μακάρι να μπορούσα να σας πείσω, πόσο λάθος είναι που το παίρνετε τόσο στα σοβαρά.

Γιώργος Βαρδακώστας