Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ένωση Γονέων Δήμου Κατερίνης - Κουλουβάχατα και λίγα λες!!

Τι είναι η Ένωση Γονέων;  Λογικό να μην ξέρεις,αφού είναι "αόρατη" τα τελευταία αρκετά χρόνια.  Ας τα πάρουμε όμως α...

Ένωση Γονέων Δήμου Κατερίνης - Κουλουβάχατα και λίγα λες!!

Τι είναι η Ένωση Γονέων; 

Λογικό να μην ξέρεις,αφού είναι "αόρατη" τα τελευταία αρκετά χρόνια. 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το πλήρες της όνομα είναι Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κατερίνης. Μεγάλο όνομα. Μοιάζει βραζιλιάνικο, γι' αυτό όλοι την ξέρουν με το χαϊδευτικό της "Ένωση Γονέων".

Είναι θεσμικό όργανο, θεωρητικά με πολύ μεγάλη δύναμη. Λέμε θεωρητικά επειδή χειραγωγείται απόλυτα,γι' αυτό και στην πράξη δε λειτουργεί.

Εκπροσωπεί τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων (Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων) που υπάγονται στο Δήμο Κατερίνης. Τρόμαξες; Καταλαβαίνεις την δύναμη που θα έπρεπε να έχει ένα τέτοιο όργανο;

Θα μπορούσε να ασκεί πίεση, να διεκδικεί, να λύνει προβλήματα, να κατεβάζει γονείς και μαθητές στο δρόμο. Θα μπορούσε να συνεργάζεται με άλλους φορείς όπως είναι ο Σ.Ε.Π.Ε. Πιερίας ή η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, η Μητρόπολη, ο Δικηγορικός Σύλλογος ή ακόμα με πρωτοβουλίες πολιτών όπως η Εθελοντική Ομάδα Δράσης "Ο τόπος μου" κ.λ.π.

Όλα αυτά δεν είναι θεωρητικά. Συνέβαιναν στα παρελθόν, όταν άξιοι συμπολίτες μας είχαν τα ηνία της Ένωσης. Σταμάτησαν όμως να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, αν δει τα ονόματα που απαρτίζουν το Δ.Σ. και κατέχουν τα αξιώματα. 

Πού στεγάζεται η Ένωση Γονέων;

Εδώ γελάμε. Θεωρητικά της έχει παραχωρηθεί ένας χώρος για γραφεία στη στοά του Δημαρχείου, ο οποίος όμως είναι σε τραγική κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Υγρασία, σοβάδες που πέφτουν, καλώδια, μέσα στα νερά. 

Λογικό να αναρωτιέσαι γιατί δεν τον επισκευάζουν. Ο Δήμος αδιαφορεί χαρακτηριστικά και τα μέλη του Δ.Σ. δεν κάνουν απολύτως τίποτα, σα να τους βολεύει η κατάσταση αυτή.

Έτσι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ., όταν γίνονται, πραγματοποιούνται σε καφετέριες, στα γραφεία της φιλοπτώχου στο Δημοτικό Ωδείο ή αλλού. Έτσι αφού δεν υπάρχουν γραφεία δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με την Ένωση, δεν μπορείς να τους επισκεφτείς, δεν μπορείς να τους τηλεφωνήσεις, δεν μπορείς να τους στείλεις επιστολή. Υπάρχει μόνο ένα email (ποιος το ξέρει άραγε;) και τα κινητά τηλέφωνα της Προέδρου και της Γραμματέως, αν τα ξέρεις.

Υπάρχει επίσης και ένα blog, το οποίο όμως έχει 4 χρόνια να ενημερωθεί, και κάποτε υπήρχε και μια ομάδα στο facebook, που δεν υπάρχει πια ύστερα από απαίτηση της νυν Προέδρου και της Γραμματέως.

Ποιες είναι οι δράσεις της Ένωσης Γονέων;

Πολλές και διάφορες. Δηλαδή τίποτα απολύτως. Ε, όχι και εντελώς τίποτα. Κάθε χρόνο η Ένωση κόβει πίτα και υποτίθεται ότι κάνει και Γ.Σ. στην οποία δεν πηγαίνουν ούτε τα μέλη του Δ.Σ.

Καμιά φορά τους θυμάται κάποιος όταν θέλει να κάνει κάποια εκδήλωση, π.χ. για τις έμφυλες ταυτότητες, οπότε μπαίνουν τυπικά ως συνδιοργανωτές, χωρίς βέβαια επί της ουσίας καμία συμμετοχή.

Όποιοι αξιόλογοι άνθρωποι μπήκαν κάποια στιγμή στην Ένωση Γονέων εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή εκδιώχθηκαν με το έτσι θέλω από συγκεκριμένα αιωνόβια μέλη του Δ.Σ.

Πώς εκλέγεται το Δ.Σ.

Ιστορία αμαρτωλή. Υποτίθεται ότι γίνονται εκλογές κάθε 2 χρόνια. Εκτός κι αν αποφασίσουν τα μέλη του Δ.Σ. να παρατείνουν τη θητεία τους κατά τα πως τους βολεύει. 

Όταν λοιπόν γίνονται εκλογές καλούνται τα οικονομικά τακτοποιημένα σχολεία να καταθέσουν υποψηφιότητες για το εννιαμελές Δ.Σ., προκειμένου να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια. Πάντα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια. Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και ένα ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ.

Το πονηρό ΠΑΜΕ εκμεταλλευόμενο τη δυνατότητα που του δίνει το καταστατικό της Ένωσης, καταφέρνει με ελάχιστους ψήφους να εκλέξει κάθε φορά ένα ή δύο μέλη. Έτσι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν πολύ περισσότερους σταυρούς από το σύνολο των ψήφων του ΠΑΜΕ δεν καταφέρνουν να εκλεγούν. 

Για την ιστορία, σε όλες τις ψηφοφορίες το ΠΑΜΕ ψηφίζει λευκό, εκτός κι αν πρόκειται για κάποιο ψήφισμα που κατεβάζουν οι ίδιοι.

Προσέξτε τώρα τη συνέχεια!

Στις εκλογές προσέρχονται εκπρόσωποι των οικονομικά τακτοποιημένων σχολείων και ψηφίζουν επιλέγοντας ανάμεσα στα δύο ψηφοδέλτια, τους υποψήφιους της επιλογής τους.

Κάθε σχολείο εκπροσωπείται ανάλογα με τον αριθμό των Γονέων και Κηδεμόνων που έχουν ψηφίσει στις εκλογές του σχολείου. 

Τα περισσότερα σχολεία δεν συμμετέχουν. Είτε επειδή καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει νόημα είτε επειδή αποκλείονται από τις εκλογές λόγω του ότι δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένα! Λογικό θα πεις, αφού δεν ξέρεις.

Το Δ.Σ. της Ένωσης με αυθαίρετη ερμηνεία του καταστατικού, το οποίο δεν τηρεί, αποφάσισε ότι για να είναι ένα σχολείο οικονομικά τακτοποιημένο, θα πληρώσει για όλα τα προηγούμενα χρόνια! Το αστείο είναι ότι το καταστατικό της Ένωσης προβλέπει ότι όσα μέλη δεν είναι τακτοποιημένα, ειδοποιούνται εγγράφως να το πράξουν κι αν δεν το κάνουν τότε διαγράφονται. Δεν παραμένουν για πάντα μέλη χρωστώντας όλες τις συνδρομές από τον περασμένο αιώνα.

Έτσι τα σχολεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αυτά που αποκλείονται ή αυτοεξαιρούνται και αυτά που είναι φιλικά προς τις κυρίες που θεωρούν την Ένωση τσιφλίκι τους και με τις ψήφους τους διαιωνίζουν την επανεκλογή των ίδιων προσώπων στο Δ.Σ.

Άκου κι αυτό για να φρίξεις.

Αν κάποιος δεν έχει εκλεγεί ως εκπρόσωπος από το σχολείο του, μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές; Προφανώς όχι θα πεις και θα κάνεις λάθος.

Η Γραμματέας του συλλόγου έχει παιδί που τελειώνει την 6η Δημοτικού. Παρά το ότι το παιδί της τελειώνει το δημοτικό, η ίδια ήθελε να είναι ξανά υποψήφια στο σχολείο με το οποίο από του χρόνου δεν θα είχε καμία σχέση. Στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στο Δημοτικό σχολείο της Περίστασης, η κυρία απαίτησε να είναι εκπρόσωπος για την Ένωση Γονέων. Όμως επειδή δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός γονέων, το Δημοτικό σχολείο Περίστασης αποφάσισε ορθώς να μη στείλει εκπρόσωπο για την Ένωση Γονέων.

Έλα όμως που χθες ήταν οι εκλογές για το "νέο" Δ.Σ της Ένωσης. Η κυρία αυτοαναγορεύθηκε υποψήφια, υποστηρίζοντας ότι έχει αυτό το δικαίωμα, ανεξάρτητα που δεν εκπροσωπεί κανένα σχολείο!!

Το ΠΑΜΕ ανακάλυψε την πονηριά και κατέθεσε ένσταση. Έτσι οι εκλογές δεν έγιναν. Θα γίνουν κάποια άλλη στιγμή; Ποιος ξέρει; Μπορεί το Δ.Σ. να αποφασίσει να παρατείνει τη θητεία του μέχρι οι κυρίες να μπορέσουν να εκλεγούν σε κάποιο άλλο Δ.Σ. κάποιου συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να έχουν και τυπικά δικαίωμα να είναι υποψήφιες.    

Έτσι είναι. Κανείς δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τις καρέκλες και τα αξιώματα. Ας είμαι Πρόεδρος για πάντα κι ας μην κάνω τίποτα, παρά μόνο δημόσιες σχέσεις για τον εαυτό μου.

Παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε, γιατί οι καταγγελίες είναι πολλές.