Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Είσαι εκπαιδευτικός με κότσια ή κότα;

Άλλη λέξη ήθελα να χρησιμοποιήσω, αλλά τέλος πάντων σέβομαι το ασθενές φύλο και αυτολογοκρίνομαι.  Όμως κάποιοι θεωρούν τους συλλό...

Είσαι εκπαιδευτικός με κότσια ή κότα;

Άλλη λέξη ήθελα να χρησιμοποιήσω, αλλά τέλος πάντων σέβομαι το ασθενές φύλο και αυτολογοκρίνομαι. 

Όμως κάποιοι θεωρούν τους συλλόγους διδασκόντων κοτέτσια και τους εκπαιδευτικούς κότες. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας άρθρο ενός πρώην Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να αποφύγουν τη βάσανο της έκθεσης αποτίμησης του συλλόγου διδασκόντων με το ακόλουθο τρικ. Τους υποδεικνύει να καταθέσουν στα πρακτικά της συνεδρίασης υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο αιτιολογείται η άρνηση συμμετοχής στη διαμόρφωση γνώμης από το σύλλογο διδασκόντων! Με το ίδιο σημείωμα ο εκπαιδευτικός αποποιείται κάθε ποινικής και πειθαρχικής ευθύνης! 

Η αλήθεια είναι ότι οι σύλλογοι διδασκόντων ήδη γκρινιάζουν με τη διαδικασία αυτή.

- Αφού δεν μοριοδοτείται, γιατί να την κάνουμε;
- Και τι θα γίνει αν το ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ δεν τη λάβει υπόψη;
- Κι αν του έχουμε κάνει αρνητική έκθεση και μετά τον έχουμε Διευθυντή;
- Κι αν μας τρέχει στα δικαστήρια;

Εδώ είμαστε λοιπόν. Αυτό το τελευταίο είναι κατά βάση το θέμα. Γιατί υπάρχουν μερικοί υποψήφιοι που έχουν ήδη φροντίσει να καλλιεργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία. Για καλό και για κακό, πιο πολύ για κακό όμως.

Αντίστοιχες απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη εκτοξεύονται και απέναντι στα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων που θα διενεργήσουν τις συνεντεύξεις.  

Και φυσικά κάποιοι εκπαιδευτικοί ψαρώνουν.

- Γιατί να μπω σ’ αυτή τη διαδικασία; Κορόιδο είμαι;

Απευθύνομαι σε σένα συνάδελφε, που δε θέλεις να αισθάνεσαι κορόιδο. Θυμάσαι πριν από δύο χρόνια; Τότε δεν δίστασες. Προκειμένου να ξεφορτωθείς τον Διευθυντή που δεν γούσταρες, τον καταψήφισες με ευκολία. Δεν σκέφτηκες ότι του στερείς τη δυνατότητα να γίνει Διευθυντής. 

Και μην ξεχνάς ότι εκείνοι οι υποψήφιοι δεν μπορούσαν να δηλώσουν όλα τα σχολεία και άρα είχαν ένα λόγο παραπάνω να σε σύρουν στα δικαστήρια. Άλλωστε η επιλογή σου σ’ εκείνη την εκλογή δεν στηρίχθηκε στα κριτήρια που επέβαλε ο τότε νόμος, αλλά πιο πολύ στις προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειας ή στη γραμμή που σου σφύριξαν από το κόμμα. 

Αγαπητέ συνάδελφε, αν πράγματι θέλεις να αποφύγεις τη συμμετοχή σου σ’ αυτή τη διαδικασία, σου προτείνω ένα από τα παρακάτω:

1) Αρρώστησε την ημέρα της συνεδρίασης.
2) Ψήφισε Ναι σε όλα, καλή ώρα όπως αυτοί που μας κυβερνούν και φρόντισε να δείξεις το δικό σου ερωτηματολόγιο στους διπλανούς σου για να τους χρησιμοποιήσεις ως μάρτυρες υπεράσπισης, αν χρειαστεί.
3) Λίγο πριν την ψηφοφορία, προφασίσου ότι σ’ έπιασε κόψιμο και «ξεκουράσου» στην τουαλέτα μέχρι να τελειώσουν όλα.
4) Μπορείς να παίξεις τρελίτσα. Η εγκύκλιος λέει ότι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στη συνεδρίαση, αλλά δεν λέει ότι είναι υποχρεωτικό να ψηφίσεις, επομένως μπορείς να αρνηθείς τη συμπλήρωση του φύλλου αποτίμησης. 
5) Το κρατούσα για μένα, αλλά δε βαριέσαι. Το καλύτερο κόλπο για να αποφύγεις τη διαδικασία, είναι να είσαι ο ίδιος υποψήφιος. Τέλειο;

Αγαπητοί συνάδελφοί στο σχολείο μου, αν δείτε το όνομά μου στους υποψήφιους Διευθυντές, και θέλετε να μου κάνετε αρνητική έκθεση, μη διστάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Δεσμεύομαι δημόσια ότι δεν πρόκειται να προσφύγω δικαστικά, δεν πρόκειται να σας χαράξω το αμάξι, ούτε θα βάλω κανέναν να σας σπάσει στο ξύλο. Μη φοβάστε. Εκφραστείτε ελεύθερα. Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου και τις δημοκρατικές διαδικασίες, πριν μας τις αφαιρέσουν εντελώς.

Πριν από δύο χρόνια η πολιτεία έδωσε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν τους Διευθυντές τους. Τα περισσότερα σχολεία προτίμησαν να κρατήσουν τους παλιούς. Σε κάποια λίγα ξεφορτώθηκαν τους «κακούς» Διευθυντές και λειτούργησαν καλύτερα. Κάποια άλλα διαλύθηκαν στη κυριολεξία από τις έριδες που ακολούθησαν την εκλογική διαδικασία.

Σήμερα η πολιτεία αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο καλή είναι στη μπαχαλοποίηση. Πετάει το μπαλάκι στους συλλόγους διδασκόντων. Τους δίνει λόγο, αλλά μόνο συμβουλευτικά.

Συνάδελφε σήκωσε το μπαλάκι. Τι στο καλό; Τέσσερις ερωτήσεις είναι. Απάντησε με ειλικρίνεια. Χωρίς κακίες και μικροπρέπειες. Να είσαι εντάξει με τη συνείδησή σου. Ανώνυμα, ναι. Ανώριμα, όχι.

Αν πάλι φοβάσαι πες συμφωνώ σε όλα και παρακάλα το Θεό να μην επιλέξει το δικό σου σχολείο. Κο κο κο.

Γιώργος Βαρδακώστας