Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Κεραμέως: Να αποσυρθεί το Σχέδιο Νόμου για τους Διευθυντές Σχολείων

«Κ. Υπουργέ, εάν έχετε τον παραμικρό σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, εάν πιστεύετε ότι ολοί εμείς εδώ σήμερα δεν είμαστε διακ...

Κεραμέως: Να αποσυρθεί το Σχέδιο Νόμου για τους Διευθυντές Σχολείων

«Κ. Υπουργέ, εάν έχετε τον παραμικρό σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, εάν πιστεύετε ότι ολοί εμείς εδώ σήμερα δεν είμαστε διακοσμητικοί, σας καλούμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο, έστω και τώρα, να το θέσετε σε δημόσια διαβούλευση, να δώσετε την ευκαιρία στον κόσμο των εκπαιδευτικών να τοποθετηθεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να το επαναφέρετε έχοντας επεξεργαστεί τις παρατηρήσεις τους με την κανονική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως και τόνισε:

Α. Τίθενται 4 σοβαρότατα θέματα διαδικασίας, 4 πολύ σοβαρά ατοπήματα κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

1) Η διαδικασία του επείγοντος:

Κ. Υπουργέ, ξέρετε εδώ και πάρα πολύ καιρό 2 πράγματα: πρώτον, ότι ο νόμος Μπαλτά-Κουράκη για την επιλογή διευθυντικών στελεχών είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μαζί το έχουμε συζητήσει ήδη από τον Δεκέμβριο 2016, πριν από 6 μήνες. Και δεύτερον, ξέρατε ότι στις 22 Ιουλίου λήγουν οι θητείες των νυν υπηρετούντων διευθυντών, άρα χρειαζόταν ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο επιλογής.

Και παρόλα αυτά, παρότι είχατε γνώση των δύο αυτών στοιχείων, φέρνετε το παρόν νομοσχέδιο με το οποίο προσπαθείτε να θεραπεύσετε τις αντισυνταγματικότητες του Ν. Μπαλτά-Κουράκη με διαδικασίες επείγοντος. Θεωρείτε δηλ. αρκετές τις τρεις μέρες για την επεξεργασία ενός νομοθετήματος, το οποίο αγγίζει μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας και περιλαμβάνει πλήθος λεπτομερειών. Κ. Υπουργέ, 2 νόμους έχετε φέρει στη Βουλή μέχρι τώρα και τους 2 με διαδικασίες επείγοντος.

2) Καμία δημόσια διαβούλευση:

Συνεπής και εδώ ως προς τις νομοθετικές πρακτικές, καθώς και σε αυτό το νομοθέτημα, όπως και στο προηγούμενο, δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση. Γιατί; Θεωρείτε ότι δεν αφορά πολλούς; Το δικό μου γραφείο από το βράδυ της Παρασκευής λαμβάνει καταιγισμό μηνυμάτων από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που εκφράζουν με αγωνία τους προβληματισμούς, τα σχόλιά τους επί του σχεδίου, αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις για ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση. Πόσο μάλλον φαντάζομαι το δικό σας γραφείο, που έχετε και την αρμοδιότητα της νομοθέτησης. Δεν ενδιαφέρεστε να τους ακούσετε;

Αυτά τα 2, την επείγουσα διαδικασία και την απουσία διαβούλευσης, τα κάνετε συστηματικά. Εδώ όμως η διαδικασία είχε και 2 πρόσθετα πρωτοφανή χαρακτηριστικά:

3) Προκαταλάβατε την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Την περασμένη Πέμπτη, προτού δηλ. καν κατατεθεί το Ν/Σ στη Βουλή και προφανώς προτού αυτό ψηφιστεί, εκδώσατε ένα ΔΤ μέσω του οποίου παρουσιάσατε το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών ως ειλημμένη απόφαση. Θα σας διαβάσω ενδεικτικά 1 πρόταση από το ΔΤ σας: «επισημαίνεται ότι στον πυλώνα «Υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία» θα προσμετράται και αυτόνομα διοικητικό έργο σε ΑΕΙ. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν το προσόν αυτό καλούνται να μεριμνήσουν για την έγκαιρη εξασφάλιση σχετικής βεβαίωσης.» Κ. Υπουργέ, είναι δυνατόν; Και πόσο μάλλον προερχόμενη μία τέτοια ενέργεια από εσάς που πρεσβεύετε το διάλογο, τη συναίνεση κ..ό.κ; Ποιον διάλογο και ποια συναίνεση; Εδώ θέλετε να κλείσετε τη Βουλή.

Και το κάνατε που το κάνατε, σας γύρισε και μπούμερανγκ. Σας διαβάζω σχόλιο που αναρτήθηκε σε γνωστό ιστότοπο για εκπαιδευτικά θέματα (σ.σ. στο esos) : «Σήμερα πήγα στη Διεύθυνση για να πάρω το υπηρεσιακών μεταβολών σύμφωνα με τις χθεσινές οδηγίες του υπουργείου αλλά όπως μου είπαν δεν μπορεί να εκδοθεί καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προκειμένου να υπολογιστεί ο χρόνος...». Πόση προχειρότητα πια;

4) Επιχειρήσατε τη νομοθέτηση μέσω ΔΤ

Καταθέσατε το νομοσχέδιο την Παρασκευή, και αμέσως βούιξε ο τόπος για τη ρύθμιση που είχατε περί υποχρεωτικής απομάκρυνσης μετά από δύο θητείες των διευθυντών σχολικών μονάδων στην ίδια σχολική μονάδα. Σάββατο πρωί λοιπόν βγάλατε ανακοίνωση με την οποία φαίνεται – και λέω φαίνεται γιατί δεν είναι και τελείως σαφές τι λέτε – ότι ταχθήκατε σε άτακτη υποχώρηση. Αλλάξατε διάταξη του Ν/Σ που είχατε μόλις καταθέσει, μέσω ανακοίνωσης!

Β. Κυρίες και κύριοι, ήδη 4 αποφάσεις της Κυβέρνησης έχουν κριθεί αντισυνταγματικές: ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, οι αποφάσεις Πολάκη για τις απομακρύνσεις διοικητών από τα νοσοκομεία, οι παρατάσεις των συμβασιούχων στο Δημόσιο και ο νόμος Μπαλτά-Κουράκη για την επιλογή στελεχών. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε να νομοθετείτε πρόχειρα, βιαστικά, κρυφά, χωρίς σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όχι μόνο παραβιάζετε συστηματικά το Σύνταγμα αλλά δεν μαθαίνετε και από τα λάθη σας.

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας επί της διαδικασίας:


Ακολουθεί το βίντεο με την ομιλία επί της αρχής: