Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Σεισμός Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από τα 7,9 Ρίχτερ (vid + pics)

Τρόμος και σκηνές πανικού στους δρόμους - Ζημιές σε κτίρια - Ξύπνησε ο εφιάλτης του Εγκέλαδου που είχε πλήξει την πόλη Κράιστσερτς το 20...

Σεισμός Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από τα 7,9 Ρίχτερ (vid + pics)
Τρόμος και σκηνές πανικού στους δρόμους - Ζημιές σε κτίρια - Ξύπνησε ο εφιάλτης του Εγκέλαδου που είχε πλήξει την πόλη Κράιστσερτς το 2011.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας της της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα, Κυριακή (13/11/2016) στις 13:02 ώρα Ελλάδας (00:02 τοπική ώρα) στη Νέα Ζηλανδία. Δεκάδες μετασεισμοί εξακολουθούν να σημειώνονται στη χώρα στον απόηχο του νέου χτυπήματος του Εγκέλαδου.

Την είδηση για το θάνατο των δύο ατόμων επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησης στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Τζον Κέι. Ο ίδιος, ανέφερε εξάλλου ότι οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας έχουν ξεκινήσει ενδελεχείς ελέγχους, για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνέπειες του φαινομένου στη χώρα. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ένα από τα δύο θύματα εντοπίστηκε στην Καϊκούρα, μια τουριστική περιοχή πολύ κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.

Η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) έκανε λόγο για 7,4 Ρίχτερ, ωστόσο στη συνέχεια αναθεώρησε τη μέτρηση προς τα πάνω, με το επίκεντρο του σεισμού να εντοπίζεται 56 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Άμπερλεϊ και 97 χιλιόμετρα βορείως του Κράιστσερτς, με το εστιακό βάθος της δόνησης να υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Η αντίστοιχη μέτρηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών (USGS) υπολόγιζε τον σεισμό στα 7,8 Ρίχτερ. Σημειώνεται πως η περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, βρίσκεται πολύ κοντά στο Κράιστσερτς, την πόλη που μέτρησε συνολικά 185 νεκρούς από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί το 2011.


Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η επανεμφάνιση του Εγκέλαδου προκάλεσε πανικό σε ολόκληρη τη νεοζηλανδέζικη επικράτεια, καθώς έγινε μέχρι την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον αλλά και το Ντάνεντιν.

Μάλιστα, στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald. Παρατηρήθηκαν ζημιές σε κτήρια, αλλά και εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα. Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως από τη δόνηση έσπασαν υαλοπίνακες κτηρίων και έπεσαν στους δρόμους.
Εν τω μεταξύ, ένας νέος ισχυρός μετασεισμός χτύπησε τη Νέα Ζηλανδία στις 00:32 (τοπική ώρα), 30 μόλις λεπτά μετά την κύρια σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με το EMSC, το επίκεντρο της νέας δόνησης εντοπίζεται 104 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπλέναϊμ και 167 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ουέλινγκτον, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.



Τσουνάμι ύψους ενός μέτρου

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 σήμερα ώρα Ελλάδας) την κεντρική Νέα Ζηλανδία προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) ύψους ενός περίπου μέτρου που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη.

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς η δόνηση εκδηλώθηκε στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού», μια περίμετρος που έχει δώσει κατά το παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς.


Πηγή